Berenwelpje achter tralies in Albanië

Illegale handel in wilde dieren blijft een probleem in Albanië 

Vooral bruine beren en grote katten zijn het slachtoffer 

7.2.2024

Twee berenwelpjes gestolen uit het wild zitten moederziel alleen in een vieze kleine kooi. Dit is wat we in september 2023 aantroffen op een privéterrein bij een hotel-restaurant in Nationaal Park Tomorr, Albanië. We kwamen meteen in actie en hadden een plek voor ze in ons Bulgaarse BERENWOUD Belitsa. Lekker spelen, in zwemvijvers dobberen en rondhobbelen in de groene natuur, hun toekomst terug in het “wild” zag er rooskleurig uit. Tot het moment van hun redding, want plots waren de twee beertjes op mysterieuze wijze verdwenen... 

Bruine beren de dupe van slechte wetshandhaving  

Ondanks dat de bruine beer in Albanië een inheemse en beschermde diersoort is, en het houden van in het wild verkregen beren bij wet verboden is, blijven het ongecontroleerde privébezit en de commerciële handel in wilde dieren voortduren. Daarom blijven we pleiten voor wetswijzigingen, waaronder een volledig verbod op het privé houden van beren en grote katten. In het geval van de berenwelpen hebben we bij de lokale autoriteiten aangedrongen op inbeslagname, maar het Albanese Ministerie van Toerisme en Milieu slaagde er niet in om op tijd te reageren en de wet te handhaven. Als gevolg daarvan zijn de welpen blijkbaar verdwenen. Hun lot en verblijfplaats blijven vooralsnog giswerk.  

Beer Mark leidt nu een fijn berenleven in ons BERENWOUD Arbesbach.

Misbruik en uitbuiting in alle vormen en maten

Hoewel we op basis van onderzoek en verkregen informatie de laatste restaurantbeer van Albanië – Mark – in 2022 hebben gered, zit ons werk er in dit land duidelijk nog niet op. De vermiste berenwelpjes tonen aan dat het nog steeds dramatisch is gesteld met de illegale handel in wilde dieren. In 2023 en begin 2024 hebben we meer dan 27 nieuwe gevallen van dierenmishandeling gedocumenteerd. Naast bruine beren zijn het ook grote katten, voornamelijk leeuwenwelpen, die ten prooi vallen aan misbruik en uitbuiting. We zien de wilde dieren terug in ads op sociale media om vervolgens een leven te leiden als huisdier, entertainer bij restaurants of model voor promo’s van lokale bedrijven. Een voorbeeld hiervan uit een ander Oost-Europees land (Roemenië) is leeuw Simba. Hij krijgt momenteel de beste zorg in ons opvangcentrum FELIDA, maar werd voor zijn redding gebruikt als figurant in een videoclip. 

Voor zijn redding werd leeuw Simba gebruikt als figurant in een videoclip. 

Grote kat in privébezit: een groeiende trend 

Als we kijken naar het illegaal houden van grote katten, dan liegen de cijfers er niet om: naar schatting worden er in Albanië momenteel 60 tot 80 grote katten illegaal gehouden. Net als bij de berenwelpen, kunnen we ook over hun lot alleen speculeren. Daarnaast hebben we aanwijzingen ontdekt van een internationaal netwerk in zowel legale, als illegale handel. Dit netwerk heeft mogelijk banden en connecties met andere landen, vooral Servië. Ook na het aankaarten van deze problemen, gaven de Albanese autoriteiten niet thuis.  

Oplossingen tegen illegale handel in wilde dieren

Om de uitbuiting van wilde dieren te stoppen, zijn duurzame oplossingen noodzakelijk.  “Het aannemen van de EU Tiger Guidance [aangenomen in 2023 om onder andere de gefokte tijgerpopulatie- en handel te controleren] door de Europese Commissie kan een domino-effect hebben op de illegale handel en dienen als voorbeeld voor andere diersoorten”, vertelt Barbara van Genne, Directeur van de afdeling Wilde Dieren bij VIER VOETERS. “Daarnaast blijven we er bij de Albanese nationale autoriteiten op aandringen om eindelijk een lokale opvang voor wilde dieren te bouwen, zodat wetshandhaving en de opvang van in beslag genomen en geconfisqueerde wilde dieren mogelijk worden gemaakt. 

Wil jij ook een einde maken aan het illegaal houden van beren in Albanië? Teken dan nu onze petitie

Deel hier!

Zoek