Puppy uit de illegale puppyhandel

De illegale puppyhandel

Veelgestelde vragen en antwoorden

24.1.2022

De illegale handel in puppy's veroorzaakt veel lijden. Veel puppy's worden in vreselijke omstandigheden gefokt en te vroeg bij hun moeder weggehaald. Ze worden vaak geboren in illegale 'puppyfabrieken', meestal in Oost-Europa, en dan over lange afstanden vervoerd om online te worden verkocht aan families in heel Europa.

Waarom is de illegale puppyhandel een probleem?

Elk jaar worden veel puppy's illegaal vanuit landen zoals Hongarije, Tsjechië, Polen en Roemenië naar Europa gebracht. Mensen kopen deze puppy's met één klik op advertentiesites. 

Handelaren en fokkers geven meestal niets om het welzijn van de dieren; ze willen gewoon winst maken. De honden die puppy's krijgen, worden in vreselijke omstandigheden gehouden, zoals donkere kelders en schuren of in te kleine kooien. Ze moeten in hun eigen vuil leven en daar ook bevallen. Deze moederhonden krijgen net genoeg eten en verzorging om ze in leven te houden zodat ze meer puppy's kunnen krijgen. Als ze te oud of ziek zijn, worden ze gedood of aan hun lot overgelaten. Er is bijna nooit medische zorg beschikbaar, zelfs niet als de puppy's ziek zijn.

Puppy's die geboren worden in deze slechte omstandigheden hebben een moeilijk leven. Ze krijgen niet de juiste medische zorg, zoals vaccinaties, en ze leren niet goed om te gaan met mensen en andere honden. Daardoor krijgt ongeveer één op de vier puppy's langdurige gezondheids- of gedragsproblemen. In het ergste geval kunnen ze zelfs sterven aan ziekten die voorkomen hadden kunnen worden, zoals het Parvo-virus of hondenziekte.

Waar komen de puppy's vandaan?

Veel van de honden die je ziet op Europese advertentiesites, zoals Marktplaats en Puppyplaats komen eigenlijk uit zogenaamde 'puppyfabrieken'. Dit zijn plaatsen waar honden onder slechte omstandigheden worden gefokt. Ze kunnen overal in Europa voorkomen, maar we hebben ontdekt dat er veel in Oost-Europese landen zijn, zoals Roemenië, Tsjechië, Polen, Servië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije. Deze puppy's worden daar geboren en vervolgens verkocht aan mensen in West-Europa, waar veel vraag is naar puppy's.

De term 'puppyfabriek' is gebaseerd op de manier waarop ze werken en het gebrek aan welzijnsnormen. In deze 'puppyfabrieken' kunnen ze veel puppy's fokken, variërend van tientallen tot honderden per jaar. Maar een goede fokker neemt de tijd en fokt meestal niet meer dan drie nestjes per jaar om ervoor te zorgen dat de puppy's de beste zorg krijgen. In Nederland mag een hond één nestje per jaar krijgen.

Puppy's uit puppyfabrieken worden vaak verkocht door mensen die zich voordoen als fokkers of via winkels. Soms worden ze zelfs in dierenwinkels verkocht, maar dat gebeurt steeds minder in Europa. Deze verkopers hebben meestal veel puppy's van verschillende rassen te koop.

Welke rol spelen advertentiewebsites?

Veel puppy's die afkomstig zijn uit slechte puppyfabrieken, worden via online advertenties verkocht. Helaas is er in Europa niet genoeg controle op de handel in puppy's op internet. Mensen die puppy's illegaal verkopen en puppyfabrieken runnen, kunnen makkelijk anonieme accounts aanmaken, zieke puppy's verkopen en dan verdwijnen zonder een spoor achter te laten. Dit zorgt ervoor dat mensen een ernstig zieke puppy kopen en vervolgens veel geld moeten uitgeven aan dierenartsbezoeken.

Hoe groot is deze handel? 

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe groot de illegale puppyhandel is. Dit komt niet alleen door de illegale aard van de handel, maar ook door het gebrek aan gegevens over hoeveel mensen een hond hebben, hoe ze die verkrijgen en hoe fokkers en verkopers geregistreerd worden. Om een idee te krijgen van de omvang van de handel, moeten we eerst kijken naar hoeveel mensen honden willen hebben.

In de EU, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zijn er naar schatting ongeveer 69 miljoen honden als huisdier. Als we rekening houden met hoe lang een hond gemiddeld leeft, dan kunnen we schatten dat er elk jaar ongeveer zes miljoen nieuwe honden nodig zijn. Maar geregistreerde fokkers fokken jaarlijks slechts ongeveer 1,1 miljoen puppy's. Dat betekent dat er ongeveer 4,9 miljoen puppy's zijn waarvan we niet weten waar ze vandaan komen. Niet al deze honden zijn illegaal gefokt en verkocht, maar we weten niet precies hoeveel wel.

Daarnaast hebben we in 2017 onderzoek gedaan naar drie grote advertentiesites in Europa: Marktplaats in Nederland, Gumtree in het Verenigd Koninkrijk en eBay Kleinanzeigen in Duitsland. Uit dit onderzoek bleek dat de online puppyhandel in Europa meer dan 1 miljard euro per jaar waard is en dat bijna 2,4 miljoen honden jaarlijks via deze online platforms worden aangeboden.

Brengt het gezondheidsrisico's met zich mee?

Ja, de illegale handel in puppy's brengt risico's met zich mee voor zowel dieren als mensen. Dit komt doordat de puppy's onder slechte omstandigheden worden gehouden, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes en infecties. En sommige van deze ziektes, zoals hondsdolheid, ringworm en parasieten, kunnen ook mensen besmetten. Veel van deze ziektes kunnen worden voorkomen door puppy's te vaccineren en goed op hun hygiëne te letten.

Moet elke hond gechipt en geregistreerd worden?

In Nederland moeten fokkers en verkopers hun puppy's een chip geven en deze registreren voordat ze worden verkocht. Als je een hond adopteert, moet je de gegevens van de hond op jouw naam en adres zetten. Hoewel het identificeren en registreren van honden belangrijk is om de illegale puppyhandel te bestrijden en vermiste huisdieren met hun eigenaars te herenigen, is er geen wet op Europees niveau. Wij werken aan oplossingen. In Nederland én Europa.

Wat doen jullie om de illegale puppyhandel te stoppen?

We willen de online handel in huisdieren eerlijker maken. Om dat te doen, hebben we een systeem gemaakt waarmee we kunnen controleren wie de verkopers zijn. We willen dit systeem gebruiken in alle Europese landen, inclusief Nederland.

Deel hier!

Zoek