Puppy's

Hoe herken ik een goede fokker?

Veilig een puppy kopen? Gebruik onze checklist!

16.8.2022

Voordat je besluit een puppy in huis te nemen, zijn er verschillende belangrijke zaken om te overwegen. Denk aan de kosten, de tijd die je kunt besteden aan de zorg voor je pup, de benodigde spullen, en zelfs het type voeding dat je van plan bent te geven. Maar vooral, let goed op bij het kopen van een puppy om jezelf te beschermen tegen de risico's van illegale puppyhandel.

Er zijn verschillende manieren om een puppy te krijgen, waarbij adoptie uit een lokaal asiel de beste keuze is. In Nederland wachten veel honden, inclusief puppy's, in asiels op een liefdevol thuis. Wil je specifiek een puppy van een bepaald ras met specifieke eigenschappen? Dan kun je overwegen een puppy bij een fokker te kopen. Hier geven we je graag enkele tips om een betrouwbare fokker te vinden:

1. Koop een puppy nooit overhaast

Neem rustig de tijd om een hond te kiezen die goed bij jou en je levensstijl past. Doe onderzoek naar verschillende hondenrassen en hun grootte en houd rekening met het karakter en de behoeften van de hond. Denk na over hoeveel ruimte je thuis hebt en of je bijvoorbeeld een kleine, middelgrote of grote hond wilt. Het kan zijn dat een volwassen hond beter bij je past dan een energieke puppy. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw situatie en de zorg die een hond nodig heeft.

2. Zoek een fokker met een betrouwbare reputatie

Weet jij al welk type hond je graag wilt hebben? Dan is het moment gekomen om een goede fokker te zoeken. Neem hiervoor echt de tijd en doe gedegen onderzoek naar verschillende fokkers. Wees kritisch en let vooral op het taalgebruik. Als een online verkoper diverse hondenrassen aanbiedt of als de advertentie in het Engels is geschreven. Dit zijn echte waarschuwingssignalen wees dus extra voorzichtig. 

3. Wees voorzichtig bij het online aanschaffen van een puppy.

Illegale puppyhandelaren, ook wel bekend als broodfokkers, maken gebruik van advertentiesites en sociale media om puppy's uit zogenaamde 'puppyfabrieken' te verkopen. Ze doen zich voor als betrouwbare fokkers en overtuigen kopers vaak met vervalste documenten. Hoe kan je een goede fokker van een slechte onderscheiden?

4. Neem contact op met de fokker en stel vragen

Als je de juiste vragen aan een fokker stelt, kun je ontdekken of je te maken hebt met een betrouwbare fokker. Vraag de verkoper bijvoorbeeld of ze de pups zelf hebben gefokt. Als dat niet het geval is, informeer dan waar de puppy's vandaan komen. Als de pups uit het buitenland komen, is het misschien verstandig om een andere fokker te overwegen.

5. Ga niet in op vreemde aanbiedingen

Een betrouwbare fokker heeft nooit puppy's 'klaarliggen'. Wees dus extra waakzaam als een fokker zegt: "Op dit moment heb ik geen puppy beschikbaar, maar over een paar weken verwacht ik weer nestjes" of "Ik kan een puppy in de gewenste kleur voor je regelen." 

6. Eerst kijken, dan kopen

Als je overweegt een puppy te kopen, is het belangrijk om een goede fokker te kiezen. Bij een betrouwbare fokker is het altijd mogelijk om de puppy's te bezoeken voordat je een beslissing neemt. Eigenlijk zal een goede fokker erop aandringen dat je langskomt, zodat hij je kan ontmoeten en zeker kan stellen dat de pups een goed thuis krijgen.

Neem op zijn minst één keer de tijd om de puppy's en de moederhond te zien. Dit geeft je een goed beeld van hun leefomstandigheden. Stel tijdens je bezoek ook gerust vragen aan de fokker en let op hoe hij reageert. Als de fokker geen bezoek wil toestaan, kan dit een waarschuwingssignaal zijn. Overweeg dan om een andere fokker te zoeken die wel open is over de leefomstandigheden van de pups. Het welzijn van de dieren staat voorop

7. Dring aan op een bezoek bij de fokker 

Zorg ervoor dat je jouw puppy direct bij de fokker ophaalt. Door het huis van de fokker te bezoeken, kun je de puppy's en hun moeder zien. Koop geen puppy als de moeder niet aanwezig is of als de fokker voorstelt om de puppy bij jou thuis af te leveren. Tijdens het bezoek is het belangrijk om goed te letten op hoe de moeder en de puppy's met elkaar omgaan. Let ook op mogelijke 'nepmoeders'. De moeder moet zorgzaam en liefdevol zijn voor haar puppy's en niet afstandelijk. Het is een belangrijk teken van een gezonde opvoeding.

8. Let tijdens het bezoek op afwijkend gedrag bij de fokker en de pup  

Bekijk goed of het huis van de fokker schoon is. Let op of zowel de moederhond als de pups er gezond uitzien. Kijk of er een goede band is tussen de moederhond en de pups. Als je merkt dat een pup een loopneusje, traanoogjes, een doffe vacht, diarree heeft, of als een pup lusteloos of bang in een hoekje zit, wees dan extra voorzichtig. Heb je twijfels? Koop dan geen puppy, zelfs niet uit medelijden. Maak je je zorgen over de pups? Meld dit dan bij het landelijke meldpunt voor dierenleed door te bellen naar 144. 

9. Stelt de fokker ook vragen aan jou?

Een betrouwbare fokker geeft jou niet alleen veel tips over hoe je het beste voor een puppy kunt zorgen, maar stelt ook veel vragen om er zeker van te zijn dat de puppy een fijn thuis krijgt. Als de fokker weinig vragen stelt, alleen lijkt te focussen op de verkoop of je probeert te overtuigen om snel een puppy te kopen, is het verstandig om naar een andere fokker te zoeken

10. Zorg voor een contract voordat je een puppy koopt

Een koopcontract is bedoeld om jou en de fokker te beschermen. Hierin leggen jullie samen vast wat jullie rechten en plichten zijn. Zorg ervoor dat de volgende punten in het contract staan: 

  • Jouw naam, adres en contactgegevens, en die van de verkoper.
  • Het bedrag dat je betaalt voor de puppy.
  • Informatie over de puppy, zoals de geboortedatum en het chipnummer.
  • Een gezondheids- en welzijnsverklaring waarin de fokker verklaart dat de pup gezond is en goed verzorgd is tot aan de verkoop.
  • Is er een regeling waarbij de fokker de pup terugkoopt als jij er niet meer voor kunt zorgen?
  • Zo ja, wanneer gaat de fokker akkoord om de puppy terug te nemen en het aankoopbedrag terug te geven

11. Puppy’s moeten gechipt en geregistreerd zijn en een Europees dierenpaspoort hebben

Het is in Nederland verplicht dat honden vanaf zeven weken oud gechipt en geregistreerd zijn, en een betrouwbare fokker kan dit bevestigen. Zorg ervoor dat je alle vaccinatie-, microchip- en stamboompapieren van de fokker ontvangt. Als de fokker weigert deze documenten te sturen totdat je een puppy hebt gekocht, is het beter om ergens anders een pup te overwegen!

Heb je alle documenten ontvangen? Neem de tijd om ze zorgvuldig te controleren en er zeker van te zijn dat er geen belangrijke informatie ontbreekt. Bekijk in ieder geval het volgende:

  • Is de fokker daadwerkelijk de eigenaar van de pup, zoals vermeld in het paspoort?
  • Wie is de dierenarts die de puppy heeft gevaccineerd, en bevindt die zich in Nederland?
  • Komen de details van de puppy overeen met de beschrijving, zoals kleur en leeftijd?
  • Komen de microchipgegevens in het dierenpaspoort overeen met de gegevens die je van de fokker hebt gekregen?

12. Zorg ervoor dat pups minimaal zeven weken oud zijn voordat je ze ophaalt

In Nederland mag een pup pas vanaf zeven weken bij de moeder worden weggehaald. Tot die tijd hebben pups hun moeder nog hard nodig. 

13. Zorg ervoor dat pups uit het buitenland minimaal vijftien weken zijn

Puppy's die uit het buitenland komen, moeten een vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gehad. Deze vaccinatie kan gegeven worden vanaf twaalf weken en is pas drie weken na toediening geldig/werkzaam. Dus, voordat een pup naar Nederland mag komen, moet hij of zij minimaal vijftien weken oud zijn. Als je een jongere puppy uit het buitenland aangeboden krijgt, is de kans groot dat de pup niet gevaccineerd is en mogelijk afkomstig is uit een illegale 'puppyfabriek'. Let goed op de leeftijd en achtergrond van de pup om zeker te zijn van een gezonde keuze.

14. Twijfels?

Voldoet de fokker aan de checklist, maar heeft je toch het gevoel dat er iets niet helemaal klopt? Koop dan geen puppy. 

Geef niet op

Het kan wat tijd kosten om een betrouwbare fokker te vinden, maar het is de moeite waard om te wachten op een goed gefokte en gezonde puppy. Wees geduldig en gebruik deze periode om je volledig voor te bereiden op de komst van je nieuwe huisdier.

Verantwoord een puppy kopen? 

Deel hier!

Zoek