Reddingsverhaal Cuc en Nhai
Na 18 jaar achter de tralies werden Cuc en Nhai gered om een nieuw leven te beginnen
Op 20 mei, toen de COVID-19-gerelateerde reisbeperkingen in het land afnamen, was ons lokale Vietnamese team in staat om de reis van 60 km te maken om twee 18-jarige beren uit een privétuin te redden en ze naar ons BERENWOUD Ninh Binh te brengen. De eigenaar kreeg de beren Cuc en Nhai toen ze nog maar welpen waren, en helaas hebben beide beren hun leven in kleine, smerige metalen kooien moeten doorbrengen. Helaas is dit niet ongebruikelijk in Vietnam, waar ongeveer 400 beren nog steeds in particulier bezit worden gehouden en worden misbruikt voor hun gal, hoewel de vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden naar verluidt afneemt.
Nadat de autoriteiten hem daarom hadden gevraagd gaf de eigenaar van de beren de zorg voor de beren vrijwillig op. VIER VOETERS werd toen gevraagd om de redding en verzorging van de beren over te nemen. De eerste gezondheidscontroles van de beren verliepen vlot en de beren konden het transport naar het reservaat zeer goed aan. Vanwege de hoge luchtvochtigheid genoten ze, toen ze aankwamen, enorm van de douche die het team hun gaf. Beide beren moeten een quarantaineperiode van drie weken ondergaan waarin ze een gespecialiseerde en intensieve veterinaire behandeling en een soortgericht dieet krijgen om hun immuunsysteem te versterken. Ze krijgen ook een uitgebreid verrijkingsprogramma voor hun mentale stimulatie.
Update 4 juni
Cuc en Nhai maken goede vorderingen in BERENWOUD Ninh Binh en hebben na jaren van misbruik en verveling echt genoten van hun verrijkingsprogramma. Aanvankelijk werd Nhai gezien als een zeer kieskeurige eter, ze was erg traag, wat duidde op enig tandheelkundig ongemak, maar hoewel ze zich meer op haar gemak voelt bij het eten, heeft het team besloten om op dit moment geen volledige medische dierenartscontrole uit te voeren om stress tijdens haar aanpassing te minimaliseren.
Momenteel worden beide beren gescheiden gehouden en lijken ze elkaar helaas niet zo leuk te vinden. Toen ze dicht bij elkaar waren, groeiden ze naar elkaar toe, maar in hun vorige huis werden ze gescheiden gehouden en hadden ze elkaar nog nooit gezien, en daarom heeft het team voor nu een visuele barrière tussen hun behuizingen aangebracht, zodat ze elkaar niet kunnen zien. Dit kan een gedrag zijn dat zal veranderen wanneer de beren naar het berenhuis worden verplaatst en mogelijk zelfs in de toekomst met elkaar worden geïntegreerd.
Update 12 juni
De quarantaineperiode van de beren is voorbij en zij zijn verplaatst naar het berenhuis om aan de volgende stap van hun reis naar de grote buitenverblijven te beginnen! Het zien en ruiken van alle andere beren was best spannend voor hen. Ze hebben hangmatten en stro en veel verrijking om ze bezig te houden en ze te helpen zich te vestigen.
In het berenhuis zullen beiden minstens twee weken in de hokken verblijven en wennen aan nog meer veranderingen dan in quarantaine, hier kunnen ze bijvoorbeeld de andere beren zien en ruiken, genieten van de grotere ruimte en meer verrijking voordat het berenteam beslist wanneer ze klaar zijn om de grote buitenverblijven in te gaan. Zelfs dan kan het weken en maanden duren voordat ze volledig op hun gemak zijn en de hele buitenruimte zonder angst gebruiken. Het team is zich volkomen bewust dat deze dieren afkomstig zijn uit een zeer beperkte levensomgeving en al tientallen jaren werden misbruikt en getraumatiseerd.
Update 15 juli
Cuc en Nhai zijn voor het eerst begonnen met het verkennen van hun buitenverblijven in BERENWOUD Ninh Binh. Cuc is iets voorzichtiger dan Nhai en waagt zich tot nu toe slechts een paar meter. Ze vindt het echter leuk om gewoon voor het berenhuis te zitten en de nieuwe omgeving in zich op te nemen. Nhai verkent wat verder en is erg nieuwsgierig naar al het gras en de planten en stopt om de wilde bloemen te ruiken. Voor beide beren is dit een grote stap en het kan heel ontmoedigend zijn.
Na tientallen jaren in galkooien te hebben gewoond, zijn deze nieuwe ervaringen opwindend maar ook eng. Daarom nemen we hun revalidatieproces stap voor stap door ze geleidelijk aan aan te passen aan hun nieuwe leven.