Tweede Kamer overweegt nertsfokkerijen te sluiten na uitbraak coronavirus
VIER VOETERS hoopt dat de Nederlandse beslissing een keerpunt zal zijn voor de wereldwijde pelsdierfokkerij
Amsterdam, 24 juni 2020 - De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS is verheugd dat de Tweede Kamer op 23 juni heeft gestemd voor een eerdere sluiting van de nertsenfarms in het land. Het besluit om de naar schatting 128 resterende nertsenfarms voor 2023 te sluiten - zoals oorspronkelijk gepland - en zo de pelsdierfokkerij te stoppen, volgt op COVID-19-uitbraken op verschillende fokkerijen en de recente ruimingen van mogelijk 500.000 nertsen. De regering staat nu onder druk om de pelsdierfokkerijen later dit jaar te sluiten. Een andere motie, ook goedgekeurd door het Parlement, maakt het fokken van dieren die vatbaar zijn voor het coronavirus illegaal. VIER VOETERS roept nu in het belang van dierenwelzijn en volksgezondheid op tot een wereldwijd verbod op alle pelsdierfokkerijen.
In de afgelopen weken zijn op 17 Nederlandse nertsenfarms uitbraken van coronavirus geconstateerd en zijn er uit voorzorg honderdduizenden nertsen gedood. Nadat bij de dieren symptomen als ademhalingsmoeilijkheden en verhoogde sterfte was waargenomen, bevestigde het Nederlandse Ministerie van Landbouw de COVID-19-infecties bij nertsen. Het virus werd later gevonden bij sommige pelsdiermedewerkers. Volgens de verantwoordelijke autoriteiten was de overdracht van dieren op mensen in deze gevallen zeer waarschijnlijk.
Bontbedrijven brengen de gezondheid van mens en dier in gevaar
In 2013 besloot Nederland de pelsdierhouderij te verbieden, met een oorspronkelijke deadline voor een volledige afronding in 2024. In 2018 werden er in het land ongeveer 4,5 miljoen nertsen gefokt. In het VK is pelsdierfokkerij sinds 2003 verboden alsook in verschillende Europese landen zoals Oostenrijk, België, Tsjechië, Noorwegen, Luxemburg, Slowakije en Slovenië of bevindt zich in de afbouwfase. De wrede praktijk blijft in andere landen echter bestaan. China, Denemarken, Finland en Polen zijn de grootste bontproducenten. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 100 miljoen dieren gedood voor hun vacht. Vooral met betrekking tot de COVID-19-pandemie worden momenteel bontfokkerijen en wildmarkten onderzocht om na te gaan of deze een potentieel risico vormen voor de gezondheid van mens en dier.