Honden in kooi voor slacht

Siem Reap is de eerste provincie in Cambodja die hondenvlees verbiedt 

VIER VOETERS verwelkomt de reactie van de lokale autoriteiten op hun jarenlange onderzoek

8.7.2020

Amsterdam, 8 juli 2020 - De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS is zeer verheugd over de enorme verbetering in het leven van miljoenen honden in een van de meest populaire reisbestemmingen in Zuidoost-Azië: het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij van de provincie Siem Reap heeft op 6 juli besloten dat de het slachten en verhandelen van honden voor consumptie van nu af aan in de provincie verboden is. VIER VOETERS werkt sinds 2018 nauw samen met de Cambodjaanse regering om een einde te maken aan de meedogenloze handel in hondenvlees. Jaarlijks worden in Cambodja naar schatting drie miljoen honden gedood voor hun vlees. De handel is niet alleen wreed voor dieren, het vormt ook een risico voor de volksgezondheid als gevolg van uitbraken van hondsdolheid en de verspreiding van zoönosen. VIER VOETERS ziet de recente ontwikkelingen in Siem Reap als een cruciaal keerpunt voor het dierenwelzijn in de regio.

Volgens het onderzoek van VIER VOETERS wordt de provincie Siem Reap beschouwd als een hotspot voor de landelijke hondenvleeshandel. De behoeften aan hondenvlees in het oostelijke deel van het land - vooral in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh - worden gedekt door de meer dan 7.000 honden die daar elke maand worden gevangen. Tot voor kort ging de brute handel ongehinderd door, hoewel de consumptie van hondenvlees controversieel is. Uit een marktonderzoek van VIER VOETERS blijkt dat minder dan 12 procent van de Cambodjanen het vlees regelmatig eten. 

‘Het historische besluit van de regering in Siem Reap om de diefstal, handel en slachting van honden te verbieden, is een mijlpaal voor het dierenwelzijn in Cambodja. Het weerspiegelt de huidige stemming onder de bevolking. We hopen dat alle andere provincies het voorbeeld van Siem Reap om het leven van miljoenen honden te beschermen zullen volgen’

zegt Dr. Katherine Polak, dierenarts en hoofd van de zwerfdierenhulp van VIER VOETERS in Zuidoost-Azië.

Toeristische favoriet Siem Reap als centrum voor de handel in hondenvlees

Tijdens dat onderzoek bezocht VIER VOETERS in de gelijknamige stad Siem Reap in totaal 21 restaurants, die ongeveer 2.900 honden per maand verwerken. Veel van de restaurants bevinden zich in de directe omgeving van het wereldberoemde tempelcomplex Angkor Wat. VIER VOETERS vond ook een hondenslachterij en vijf faciliteiten in de provincie waar de honden tot het moment van het slachten worden gehouden. Minibussen brengen elke maand minstens 3.750 levende honden, opgesloten in kleine kooien, van Siem Reap naar de grote slachthuizen in Kampong Cham, Kampong Thom en Skun. Daar worden ze verdronken, doodgestoken of opgehangen, onthaard en door groothandelaars verkocht aan de meer dan 100 gedocumenteerde hondenvleesrestaurants in Phnom Penh.

De gestolen hondenbusiness

Volgens onderzoek van VIER VOETERS is de handel in hondenvlees in Cambodja winstgevend. Een levende hond brengt tussen de 1,80 euro en 2,70 euro per kilo op, terwijl een kilo rauw hondenvlees voor maximaal 3,60 euro wordt verkocht. Een hondenvleesgerecht kost minder dan een euro. Mannen vormen de meerderheid van de consumenten. Na het werk consumeren ze het vlees als snack bij het drinken van alcohol. Vrouwen eten daarentegen in het openbaar geen hondenvlees, maar wel thuis - vaak vanwege de misvatting dat het vlees een genezende werking heeft. Zowel huisdieren als zwerfhonden worden voor hun vlees geruild. Velen van hen zijn gevangen in de buurt van pagodes, op straat of gestolen uit hun huizen.


De strijd van VIER VOETERS tegen de handel in honden- en kattenvlees

In Cambodja werkt VIER VOETERS samen met de lokale dierenbeschermingsorganisatie Animal Rescue Cambodia en het Cambodian Mine Action Center - een dienst van de Cambodjaanse regering. Om de brute handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië duurzaam te beëindigen, heeft VIER VOETERS een campagne op internationaal en nationaal niveau gelanceerd. ‘Door middel van educatief werk en samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten en toeristenorganisaties, moeten regeringen worden ingeschakeld om strikte dierenwelzijnswetten in te voeren die het vangen, slachten en eten van honden en katten verbieden’, legt Dr. Karanvir Kukreja, dierenarts en projectmanager van de anti-hondenvleescampagne van VIER VOETERS.

VIER VOETERS ondersteunt ook lokale dierenbeschermingsorganisaties en gemeenschappen met humane en duurzame programma's om de honden- en kattenpopulatie te beheren. VIER VOETERS maakt ook deel uit van de dierenbeschermingscoalities DMFI (Dog Meat Free Indonesia) en ACPA (Asia Canine Protection Alliance), die lobbyen tegen de handel in Zuidoost-Azië.

Help ons de handel in honden- en kattenvlees te stoppen. 

Ons grote Dog and Cat Meat Trade-rapport, dat begin dit jaar werd uitgebracht, is hier in het Engels te vinden:

Dog and Cat Meat Trade rapport (EN)

Dog and Cat Meat Trade rapport (EN)

Het Engelse rapport over de honden- en kattenvleeshandel die we eerder dit jaar hebben uitgebracht.

Dog in a cage

lees meer over de handel in honden- en kattenvlees


Bekijk onze speciale website

klik hier

Deel hier!

Zoek