Handel in honden- en kattenvlees

Terwijl China honden- en kattenvlees verbiedt, floreert de handel in Zuidoost-Azië

Te midden van wereldwijde pandemie onthult VIER VOETERS een nieuwe trend in honden- en kattenvlees

2.4.2020

2 april 2020 – In het kielzog van de COVID-19-pandemie heeft de Chinese stad Shenzhen, als onderdeel van een bredere bestrijding van de handel in wilde dieren, het eten van honden en katten verboden. Zowel in het naburige Vietnam als in Cambodja en Indonesië neemt het gebruik van honden- en kattenvlees echter toe. Volgens de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS worden in deze drie landen naar schatting jaarlijks tien miljoen honden en katten op brute wijze geslacht voor consumptie. Ondanks de wereldwijde pandemie heeft VIER VOETERS de voortdurende verkoop van honden- en kattenvlees in de regio gedocumenteerd, de overgang van een 'dine-in' naar een 'to-go'-service en de reclame voor honden- en kattenvleesgerechten op een smartphone bezorg-app. Als reden voor consumptie  hebben veel klanten de vermeende gezondheidsvoordelen van het vlees genoemd. VIER VOETERS waarschuwt echter voor het ernstige risico voor de menselijke gezondheid, waarbij de ongecontroleerde verspreiding van hondsdolheid er slechts één van is. Bovendien worden de dieren in Zuidoost-Azië vaak op markten voor levende dieren verkocht - de plaats van oorsprong van het nieuwe coronavirus.

‘De onhygiënische omstandigheden die verband houden met de handel in katten- en hondenvlees, samen met de besmettingsrisico's door het samenvoegen en doden van zoveel verschillende diersoorten, vormen de perfecte broedplaats voor nieuwe en dodelijke ziekten, zoals COVID-19. Hoewel de meeste lokale mensen in Zuidoost-Azië tegen honden- en kattenvlees zijn, blijft de handel van ongeveer tien miljoen dieren per jaar een nichebedrijf. De ongebreidelde handel en markten voor levende dieren in Zuidoost-Azië zijn tikkende tijdbommen. Als regeringen nu niet handelen en deze wrede markten sluiten, kan de volgende wereldwijde pandemie zijn oorsprong in Vietnam, Cambodja of Indonesië plaatsvinden‘, zegt Dr. Katherine Polak, dierenarts en hoofd van VIER VOETERS Stray Animal Care in Zuidoost-Azië.

Booming business ondanks pandemie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat 70 procent van de wereldwijde ziekteverwekkers die de afgelopen 50 jaar zijn ontdekt, afkomstig was van dieren en dat COVID-19 niet anders is. Ondanks het risico voor de volksgezondheid die dergelijke dierentransacties met zich meebrengen, melden veel restauranteigenaren van honden- en kattenvlees dat de zaken tijdens de pandemie zijn toegenomen. Een verkoper in Cambodja vertelde VIER VOETERS dat mensen in haar gemeenschap van mening zijn dat ‘hondenvlees goed is voor de gezondheid en helpt bij het afweren van verkoudheid of virale aandoeningen, zoals COVID-19’. Anderen eten liever hondenvlees omdat het wordt gezien als 'natuurlijk, zonder chemicaliën en veilig om te eten'. De realiteit is echter dat hondenvlees verre van veilig is en verband houdt met uitbraken van cholera en gevallen van trichinella en hondsdolheid.

Afhaal- en bezorgservice: de handel in honden- en kattenvlees past zich aan

Met meer dan 110 hondenvleesrestaurants in de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, waarvan er veel minder dan twee jaar geleden zijn geopend, heeft het servicemodel zich aangepast aan de huidige sociale en economische situatie van de COVID-19-uitbraak door hun bedrijfsmodel over te schakelen van het bedienen van klanten van restaurants tot afhaalservice. Verkopers in Cambodja die maskers dragen en die aan de kant van de weg staan, bieden klanten zakken hondenvlees aan om thuis te eten of te bereiden. In Vietnam is een vergelijkbare trend waargenomen, vooral in het noorden van het land, waar de consumptie van honden- en kattenvlees een lange geschiedenis heeft. Maar de nieuwste ontwikkeling waardoor hondenvleesrestaurants zich kunnen aanpassen aan de huidige COVID-19-situatie, omvat het gebruik van bezorg-apps zoals now.vn  een van de populairste bezorgdiensten van Vietnam, opgericht door het restaurantbeoordelingsplatform Foody. Honden- en kattenvleesrestaurants in het hele land adverteren honden- en kattenvleesgerechten voor bezorging op de website en app van Foody.

De strijd van VIER VOETERS tegen de handel in honden- en kattenvlees

Om een einde te maken aan de brute handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië, is VIER VOETERS op internationaal en nationaal niveau een campagne gestart. Door middel van educatief werk en samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten en toeristenverenigingen, is de doelstelling om regeringen in Zuidoost-Azië ertoe te brengen dierenbeschermingswetten in te voeren die een einde maken aan het vangen, slachten en consumeren van honden en katten. Bovendien ondersteunt VIER VOETERS lokale dierenwelzijnsorganisaties en -gemeenschappen met humane en duurzame zwerfdierzorgprogramma's. VIER VOETERS maakt ook deel uit van de dierenwelzijnscoalities DMFI (Dog Meat Free Indonesia) en ACPA (Asia Canine Protection Alliance), die lobbyen tegen de handel in Zuidoost-Azië.

‘Shenzhen heeft voor haar mensen en dieren een positieve stap gezet door de consumptie van honden en katten te verbieden. We moedigen Cambodja, Vietnam en Indonesië aan om soortgelijke maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat, als onderdeel van de bescherming van hun eigen mensen en de bredere wereldgemeenschap, de handel in honden- en kattenvlees geen bron meer kan vormen voor verdere ziektes,'

zegt Dr. Karanvir Kukreja, projectmanager, manager van VIER VOETERS met het project ‘Beëindiging van de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië’.

Dog in a cage

Support onze campagne


tegen de handel in hondenvlees

Teken de petitie

Deel hier!

Zoek