Geredde schapen van gekapseisd schip krijgen nieuw thuis dankzij VIER VOETERS
De 180 overlevende schapen krijgen een tweede kans
Amsterdam, 10 januari 2020 – Na wekenlange onderhandelingen met de verantwoordelijke autoriteiten, hebben de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (FOUR PAWS) en haar Roemeense partner, ARCA, eindelijk de voogdij ontvangen over de 180 geredde schapen van een schip dat eind november 2019 voor de kust van Roemenië was omgeslagen. Op 10 januari brachten VIER VOETERS en ARCA de schapen naar een boerderij ten noorden van Boekarest, waar ze zullen blijven tot een definitieve beslissing over hun lot is genomen. Ondertussen roept VIER VOETERS de EU-Commissie op een einde te maken aan het transport van levende dieren.
Op 24 november kapseisde het schip, geladen met ruim 14.000 schapen, voor de kust van Roemenië toen het op weg was naar Saoedi-Arabië. Het team van ARCA voerde dag en nacht een race tegen de klok, op zoek naar levende schapen in het zinkende schip. In totaal wist het team 254 nog levende schapen van boord te halen. Helaas stierven tientallen van de geredde schapen kort daarna door uitputting en dodelijke verwondingen.
Nu, anderhalve maand na het tragische ongeluk, kregen VIER VOETERS en ARCA groen licht om de voogdij over de resterende 180 schapen over te nemen. Het dierenwelzijnsteam bracht de schapen naar hun nieuwe tijdelijke thuis ten noorden van Boekarest.
Europese regels voor diertransporten moeten rekening houden met dierenwelzijn
De recente scheepsramp in Roemenië maakt opnieuw duidelijk dat er grote dierenwelzijnsproblemen optreden tijdens het vervoer van levende dieren. “Elk jaar worden meer dan drie miljoen levende dieren van de EU naar derde landen vervoerd, maar deze dieren worden niet beschermd. Het transport van levende dieren moet daarom worden verboden. VIER VOETERS roept alle Europese lidstaten op om te werken aan een einde aan het vervoer van levende dieren”, zegt Martina Stephany, directeur van de afdeling Landbouwdieren en Voeding bij VIER VOETERS. “In de tussentijd moeten de lidstaten investeren in duurzame oplossingen, zoals een beperking van de transportduur van levende dieren tot maximaal acht uur, meer onaangekondigde controles en strengere sancties voor overtredingen.”