Nieuw VIER VOETERS onderzoek: meeste honden die online te koop staan, zijn niet traceerbaar naar een verifieerbaar persoon
De illegale puppyhandel in Europa, een miljardenindustrie die zowel honden als mensen schaadt.
De vraag naar honden is de afgelopen jaren explosief gestegen binnen Europa. Criminele netwerken springen hier handig op in door populaire hondenrassen op grote schaal te fokken in de illegale broodfokkerij. Hier worden de honden in verschrikkelijke omstandigheden gehouden. Ze schuwen het niet om daarnaast veel te jonge puppies online aan te bieden. Een nieuw, Engelstalig rapport van globale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, onthult dat 79% van de honden die online in Europa worden aangeboden, niet te herleiden valt tot een verifieerbare, legale bron. Om aan de vraag naar honden binnen de EU te voldoen, zouden jaarlijks zes miljoen nieuwe honden nodig zijn. De industrie hierachter wordt in het rapport geschat op zo’n 4,6 miljard euro.
Een gebrek aan controle en handhaving op online-advertentiesites en sociale media en het ontbreken van eenduidige wetgeving binnen Europa, maken het bijna onmogelijk om honden te traceren en de illegale puppyhandel te reguleren. Europese parlementsleden hebben de kans om deze problemen op te lossen als zij de hiervoor voorgestelde wetgeving binnen de EU kunnen aanscherpen.
VIER VOETERS roept de Europese Commissie dan ook op tot sterkere maatregelen, zoals verplichte identificatie én registratie (I&R) van alle honden en huisdieren en verificatiesystemen op online-advertentiesites en sociale media platformen. Dit registratiesysteem moet vóórdat een hond online te koop wordt aangeboden, controleren of de hond geregistreerd is bij een verifieerbare bron.
Uit het onderzoek bleek verder dat er in zo’n vier op de vijf hondenadvertenties, puppies te koop worden aangeboden. Dagelijks worden meer dan 2000 nieuwe hondenadvertenties online gezet in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië. In Polen lag dit aantal nog veel hoger. De onderzoekers zagen ook dat de prijzen voor deze puppies tussen Oost- en West-Europa enorm verschillen, tot wel 1300 euro. Met zulke hoge prijsverschillen, ontbrekende online-verificatiesystemen en een geringe kans om gepakt te worden, is de stimulans voor criminelen om puppies te smokkelen groot. Hoewel ook de Europese Commissie de illegale handel in huisdieren aanmerkt als georganiseerde misdaad, trappen nog veel onwetende kopers in de slimme verkooptrucs.
Hartverscheurende verhalen van hondeneigenaren
Ook in Nederland zijn eerder al hartverscheurende verhalen gedeeld door opgelichte, vaak onwetende, hondeneigenaren die dachten een gezonde pup in huis te halen. Zo deelden wij in 2022 onder andere de verhalen van pup Bella, en de twee pups Maxi en Freddy. Pup Bella bleek het dodelijke Parvo-virus te hebben en overleed kort na aankomst in Nederland. Pup Maxi bleek Giardiasis (ook wel Giardia) te hebben, een besmettelijke infectie in de darmen die wordt veroorzaakt door een parasiet en ook gevaarlijk is voor mensen. Ook de tweede pup die het baasje van Maxi kocht, na grondig onderzoek en bij een andere fokker, bleek uiteindelijk doodziek. Freddy had een bacteriële infectie en overleefde ternauwernood. Hun baasje Elina, haalde verhaal bij de dierenarts die in de vaccinatiepapieren van Freddy geregistreerd stond. Deze gaf toe, betaald te zijn om de vaccinatiepapieren van de pup te vervalsen.