Europese Unie presenteert voorstel tegen illegale huisdierenhandel
De EU onderneemt actie tegen illegale handel
De illegale handel in huisdieren is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Na ons onlangs gepubliceerde internationale onderzoeksrapport over hoe handelaren profiteren van de illegale puppyhandel in Europa, zijn wij ontzettend blij met het bericht dat de Europese Unie (EU) daadwerkelijk stappen neemt tegen deze gruwelijke handel.
Op 7 december heeft de EU een voorstel voor een verordening over huisdieren gepubliceerd. Dit zogenoemde ‘gecoördineerd controleplan tegen illegaal vervoer van huisdieren’ is bedoeld om de grootste problemen rondom de illegale huisdierenhandel te tackelen. Denk hierbij aan identificatie- en registratieregels, regelgeving voor fokactiviteiten en de regulering van online handel om zo anonieme online verkopers aan te pakken. En dit is absoluut noodzakelijk. Dat de illegale handel heeft kunnen uitdijen, is namelijk een uitvloeisel van de vele mazen in de internationale wetgeving. VIER VOETERS is sinds 2007 in Brussel actief om druk uit te oefenen voor passende regelgeving, we zien dit nieuws daarom als een belangrijke mijlpaal in ons werk.
Dierenwelzijnsproblemen, marktverstoringen en gezondheidsrisico’s
Onze onderzoeken, die hebben bijgedragen aan het rapport van de Europese Commissie, tonen aan dat de huisdierenmarkt is vergeven van illegale fokkers die opereren binnen georganiseerde criminele netwerken. Naast de geconstateerde dierenwelzijnsproblemen, laat het rapport zien welke interne marktverstoringen en gezondheidsrisico's het gevolg zijn van de handel. Vermomd als niet-commerciële ritjes van huisdieren, worden de dieren continu verhandeld, de EU binnengebracht en illegaal verkocht. Dit gebeurt zonder dat er belasting over wordt betaald, wat voor alle lidstaten neerkomt op een miljardenverlies aan belastinginkomsten.
VIER VOETERS-onderzoek naar illegale puppyhandel
Alle in het rapport genoemde punten komen ook naar voren in ons onlangs gepubliceerde onderzoek Oplichters in illegale puppyhandel ontmaskerd. Hierin tonen we aan dat deze wrede handel floreert, grenzen overschrijft en wetten overtreedt. De handel misbruikt dieren, gebruikt gruwelijke fokpraktijken en zorgt voor veel ongezonde puppy's. Bovendien veroorzaakt het naast grote emotionele schade, ook enorme financiële lasten voor mensen. Hoewel ons onderzoek in vier Europese landen is uitgevoerd, geloven we dat het representatief is voor de situatie in heel Europa en de EU. We hopen daarom dat deze nieuwe EU-regels de wettelijke mazen dichten en handhaving makkelijker maakt.
Hier eindigt het voor ons natuurlijk niet. Onze volgende stap is om vanuit Brussel met de lidstaten en de leden van het Europees Parlement tijdens wetgevende beraadslagingen samen te werken. We willen hiermee de reikwijdte van deze verordening vergroten, zodat niet alleen honden en katten, maar ook illegaal verkregen exotische dieren tegen de illegale handel worden beschermd.