Teken correct verwijderen
Door het zachte weer zijn teken nu bijna het hele jaar door actief
Teken zijn dol op onze honden en katten, maar kijk uit! De spinachtige beestjes kunnen namelijk gevaarlijke ziekteverwekkers overdragen, zoals Lyme en minder bekende ziektes als Babesiose, Ehrlichiose en tekenencefalitis (TBE). Deze ziektes kunnen fatale gevolgen hebben, dus is het noodzaak om je hond of kat regelmatig op tekenbeten te controleren. En zodra je ze ontdekt, moet je ze zo snel mogelijk verwijderen. Hierbij speelt niet alleen tijd een cruciale rol, maar ook de gebruikte hulpmiddelen.
Benodigde hulpmiddelen
Voordat je een teek verwijdert, haal je de volgende middelen in huis:
- Puntig pincet of een tekentang
- Wegwerphandschoenen
- Desinfectiemiddelen
- Snoepjes (als beloning voor tijdens of na de behandeling)
Bescherm jezelf
Draag bij het verwijderen van teken altijd wegwerphandschoenen. Is jouw eigen huid namelijk beschadigd, dan kunnen de ziekteverwekkers die door teken gedragen worden jouw bloedbaan binnendringen. En dat wil je natuurlijk niet!
Kalmeer je hond en kat
Om de teek zo snel mogelijk te kunnen verwijderen, moet je huisdier rustig blijven. We weten allemaal dat dit vaak makkelijker gezegd is dan gedaan en dus is het handig als er een tweede persoon aanwezig is. Deze kan helpen om jouw lieve dier stil en kalm te houden of af te leiden met wat smakelijke traktaties.
Let op: dwing je huisdier nooit om stil te blijven zitten of staan. Sommige dieren kunnen angstig worden of agressief reageren als ze niet weg kunnen. Bovendien geldt het gevaar dat wanneer je dier niet stil blijft zitten, je maar een deel van de teek verwijdert.
Pincet op de juiste manier gebruiken
Gebruik bij het verwijderen van teken een speciaal hiervoor ontworpen tekentang of een pincet met een fijne punt. Gebruik de tekentang aan de hand van de bijbehorende handleiding. Voor beide hulpmiddelen geldt: hoe dichter je met de tang of het pincet op de huid komt, hoe groter de kans dat je de hele teek eruit krijgt.
Verwijder de teek
Teken moet je met een gelijkmatige druk vastzetten, maar pas op: knijp de ze niet in. Dit kan er namelijk toe leiden dat deze hun besmettelijke speeksel in jouw huisdier uitstoten. Rukken, trekken of draaien aan de teek kan averechts werken, omdat het de kop of het mondgedeelte (de zogenoemde proboscis) in de huid van je dier kan achterlaten. Trek de teek daarom met een langzame, gelijkmatige beweging recht omhoog. Check nog even goed of het beest volledig weg is. Is dit niet het geval? Ga dan zo snel mogelijk bij je dierenarts langs voor het verwijderen van de resten.
Desinfecteer de beet
Als laatste behandel je de beet met een door dierenartsen aanbevolen desinfectiemiddel. Blijft de huid na de behandeling rood, treden er ontstekingen open/of vertoont je huisdier symptomen als koorts, vermoeidheid of opgezette lymfeklieren, ga je zo snel mogelijk langs bij je dierenarts.