Chinchilla's in krappe kooien.

Roemenië stopt per 2027 met de productie van bont 

Roemenië wordt het 16e land van de EU dat de nationale bontindustrie beëindigt.  

31.10.2024

Roemenië heeft een belangrijke stap gezet richting het beëindigen van de bontproductie in het land. Na een parlementaire stemming is er met grote meerderheid gestemd voor een verbod op het fokken van nertsen en chinchilla’s voor hun vacht. De ban gaat in op 1 januari 2027, waarmee Roemenië op dat moment het 16e land in de EU wordt waar de productie van bont officieel verboden is.  

VIER VOETERS juicht deze grote stap toe en roept overige landen in Europa op dit voorbeeld te volgen. In totaal hebben nu 15 Europese landen al een totaalverbod op de productie van bont en vier andere Europese landen hebben het gedeeltelijk verboden of staan het alleen toe onder strenge voorwaarden op het gebied van dierenwelzijn en de volksgezondheid. In Nederland is sinds 2021 de productie van bont verboden. Meer dan 1,5 miljoen Europese burgers hebben het Europees Burgerinitiatief (EBI) voor een Bontvrij Europa al getekend.  

Nerts in een kooi.

"Het Europees Burgerinitiatief (EBI) voor een Bontvrij Europa is een van de meest succesvolle, democratische initiatieven binnen de Europese Unie. Zowel de Europese bevolking als leiders op het gebied van de economie, niet-gouvernementele organisaties (Ngo's) en wetenschappers bevestigen de dringende boodschap dat de bontindustrie niet langer thuishoort in onze moderne wereld. Het is nu aan de Europese Commissie om te luisteren en duidelijke wetgeving te introduceren die een einde maakt aan de productie van bont binnen Europa."

Josef Pfabigan, CEO van FOUR PAWS 

Miljoenen dieren, waaronder nertsen en chinchilla’s lijden in krappe kooien in vaak onhygiënische omstandigheden. Nu bijna tweederde van de lidstaten in de EU deze industrie verbiedt, is het belangrijk om ook op Europees niveau duidelijke wetgeving in te voeren om mazen in de wet te voorkomen.  

De vraag naar bont daalt hard, zowel binnen de EU als wereldwijd. Steeds meer mensen vinden het gebruik van bont onacceptabel en ook het risico voor de volksgezondheid van bontfokkerijen speelt een toenemende rol. Het risico op overdraagbare ziektes is groot, zoals onlangs bleek uit een nieuw onderzoek in het tijdschrift Nature. Daarnaast worden voor de productie van bont ook veel chemicaliën gebruikt, die een groot risico vormen voor het milieu. Desondanks is de schatting dat er nog zo’n 1000 bontboerderijen actief zijn binnen de EU en er gemiddeld nog zo’n 7,7 miljoen dieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden lijden in deze industrie.  

Deel hier!

Zoek