Leeuw Simba in FELIDA

Wereld Dierendag is bij ons OpvangDierendag

Hoe maatwerk en gespecialiseerde zorg het verschil maakt voor onze opvangdieren wereldwijd.

4.10.2024

Het is weer Wereld Dierendag! De dag waarop internationaal alle dieren in het zonnetje worden gezet. Voor veel mensen zijn dat hun huisdieren, maar wij zetten vandaag een aantal van onze opvangdieren in het zonnetje en vertellen jullie graag wat meer over de speciale, op maat gemaakte zorg die leeuwen Simba en Elza en bruine beer Michal krijgen.

Veel van de dieren die wij opvangen in onze opvangcentra wereldwijd komen uit slechte leefomstandigheden en zijn vaak misbruikt. Hierdoor hebben veel van onze opvangdieren medische en/of mentale problemen. Het is daarom zeer belangrijk dat ieder dier de juiste specialistische verzorging krijgt om een zo’n optimaal mogelijk leven te kunnen leiden.

FELIDA, onze opvang voor grote katachtigen in Friesland, is de plek waar leeuwen Simba en Elza permanent wonen. Deze grote katten hebben hun eigen medische of mentale uitdagingen. Tess Kroon, communicatiemedewerker bij FELIDA, vertelt meer over wat er allemaal gedaan wordt om het welzijn van de dieren te garanderen.

Maatwerk voor een zo’n optimaal mogelijk leven 

Voor leeuwin Elza (9) zijn haar problemen vooral mentaal. “Leeuwen zijn ontzettend sociaal. Het zijn de enige grote katten die in de natuur in groepsverband leven. Elza is al op jonge leeftijd gescheiden van haar soortgenoten en opgevoed door mensen. Omdat ze zo eenzaam was en haar sociale drang niet met soortgenoten kon delen, is ze heel erg gefocust geraakt op mensen.  Daarnaast vertoonde ze stereotiep gedrag zoals op haar staart zuigen. Dit deed ze waarschijnlijk als manier om zichzelf te troosten. Doordat ze zo onrustig is in haar hoofd is het belangrijk dat we haar mentaal ondersteunen en haar stimuleren haar natuurlijke gedrag te uiten. Dit doen we door Elza veel en wisselende verrijking aan te bieden. Dat kan bijvoorbeeld een bal in haar verblijf zijn, of juist een extra boomstronk neerleggen waar ze lekker met haar nagels aan kan krabben. Of juist een klimplatform verplaatsen of een stuk vlees ergens op leggen. Zo dagen we haar uit om op onderzoek uit te gaan en zo haar energie en frustratie op een natuurlijke manier kwijt te kunnen. Het is voor Elza bijvoorbeeld ook belangrijk dat ze contact heeft met andere grote katten. Daarom heeft Elza een verblijf naast Simba zodat ze bij hem contact kan zoeken. 

Het dier met de grootste zorgen bij FELIDA, is op dit moment de zes jaar oude leeuw Simba. Een volle broer van Elza en gered uit dezelfde slechte leefomstandigheden. “Simba is echt een gehandicapt dier. Hij is als jong dier gedrogeerd en mishandeld en kreeg geen goede voeding. Hierdoor heeft hij onder andere een misvormde rug en nek en zijn poten zijn vergroeid. Hij is veel kleiner dan een leeuw hoort te zijn. Ook heeft hij hersenschade en ziet hierdoor niet optimaal. Naast de fysieke problemen, heeft Simba ook last van stereotiep gedrag als ijsberen en hij sabbelt net als Elza op zijn staart. Om Simba te helpen met zijn fysieke gebreken heeft hij een lage hangmat en heeft hij extra opstapjes in zijn verblijf. Bij Simba proberen we juist zo weinig mogelijk te veranderen in zijn verblijf omdat hij niet goed ziet en plaatsen we niet teveel losse items zodat hij niet kan struikelen of vallen. Ook trainen we Simba door het geven van een positieve beloning in de vorm van een stukje vlees, om bloed te laten prikken uit zijn staart. Hiervoor hoeft hij dan niet onder verdoving en kunnen wij wel goed zijn gezondheid in de gaten houden. Simba zijn neurologische problemen zijn de afgelopen tijd erger geworden. Hij zit daarom op nieuwe medicatie. Dat lijkt goed aan te slaan, maar het is belangrijk om dit via medische onderzoeken goed in de gaten te blijven houden.”

Tess Kroon: “Voor de verzorgers lijkt het werk soms wel op het repareren en opnieuw afstellen van een oude radio. Je moet met veel beleid aan de knoppen draaien en alles goed op elkaar afstemmen om weer mooi geluid te hebben. Werken de medicijnen nog? Zijn er bijwerkingen? Zo ja, kunnen we die tegengaan. Hoe reageert een dier op nieuwe verrijking of op een nieuwe buurman? Als je dan de juiste combinate van voeding, medicatie, fysieke en mentale ondersteuning te pakken hebt, zie je de magie. Elza heeft bijvoorbeeld al een half jaar niet meer op haar staart gesabbeld. Die heeft eindelijk weer een mooi pluimpje. Dat is een teken dat ze op dit moment rust in haar hoofd heeft en alles goed op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Ze maakt dan ook grote sprongen vooruit! We hebben zelfs hoop dat we haar misschien in de toekomst kunnen koppelen aan een andere leeuw als dit zo doorgaat. Tevreden en gelukkige dieren, dat is waar we het allemaal voor doen!”

Bruine beer Michal in BERENWOUD Müritz 

Naast grote katten, vangt VIER VOETERS ook veel beren op in speciale berenreservaten. We hebben er eentje in Azië voor de ex-galberen, maar ook meerdere in Europa. Bruine beer Michal woont al sinds 2011 in ons BERENWOUD Müritz in Duitsland. Ook hij heeft een traumatisch verleden. De bruine beer komt oorspronkelijk uit een dierentuin in Polen, waar hij in slechte omstandigheden leefde. Op driejarige leeftijd verloor hij zijn voorpoot door een gevecht met een andere beer. Vanaf dat moment gaat hij door het leven op drie poten. Bij BERENWOUD Müritz letten ze daarom goed op Michal en krijgt hij extra medische ondersteuning zodat zijn drie andere poten zo gezond mogelijk blijven.

Dit is, net zoals bij leeuwen Simba en Elza, een kwestie van maatwerk. Michal krijgt preventief medicatie en anti-ontstekingsremmers tegen artrose. Hoewel hij hier nog geen tekenen van vertoont, is de kans dat hij artrose gaat krijgen wel groot. Dit komt omdat zijn lichaamsgewicht verdeelt wordt over drie poten in plaats van vier, waardoor er meer druk op zijn gewrichten staat. Bij iedere medische keuring worden Michal zijn poten en gewrichten daarom extra goed gecontroleerd.

Omdat Michal fysiek beperkt is door het missen van zijn rechter voorpoot, houden de verzorgers hier ook rekening mee in zijn verblijf. Zijn voedsel en verrijking ligt niet te hoog, zodat Michal niet op twee poten hoeft te staan om erbij te komen. Zo voorkomen ze extra druk op zijn achterpoten. Om dezelfde reden proberen ze te voorkomen dat Michal gaat rennen als er iemand langs zijn verblijf loopt, met bijvoorbeeld een kruiwagen. Michal is namelijk heel erg nieuwsgierig en loopt vaak achter de verzorgers of bezoekers aan. Zijn verzorgers lopen daarom extra langzaam als ze bij zijn verblijf zijn, zodat Michal in een rustig tempo kan volgen. Zijn verblijf is verder ook redelijk vlak zodat Michal niet teveel hoeft te klimmen en klauteren.

WINTERRUST
Het lastigste voor de verzorgers is om Michal zijn lichaamsgewicht in de periode voor de winterrust, waarin de beren normaal extra veel eten, niet te snel te laten aankomen. In plaats daarvan proberen ze Michal zijn gewicht langzamer te verhogen, zodat de extra druk op zijn poten en gewrichten niet te snel toeneemt. Zoals zijn verzorger vertelt: “Het is een fijne scheidslijn tussen de juiste hoeveelheid gewicht opdoen om Michal gezond zijn winterrust in te laten gaan en tegelijkertijd zo weinig mogelijk druk op zijn ledematen en gewrichten te houden.” Tot nu toe weten zijn verzorgers hem altijd goed door de winter te loodsen. In de toekomst willen ze Michal, net als Simba in FELIDA, gaan trainen zodat hij bepaalde medische handelingen toelaat zonder hem te hoeven verdoven. Zo kunnen ze zijn gewicht nog nauwkeuriger in de gaten houden.  

Adopteer een opvangdier

Wil jij vandaag, en elke volgende dag, iets speciaals betekenen voor onze opvangdieren? Je kunt een aantal van onze dieren symbolisch adopteren, waaronder Elza en Michal. Jouw bijdrage draagt direct bij aan hun zorg en een veilig en gezond leven bij FELIDA, BERENWOUD Müritz of een van onze andere opvangcentra.

Deel hier!

Zoek