Geplukte ganzen.

H&M gebruikt geen nieuwe dons en veren meer in hun kleding 

De kledingproducent roept per 2025 levend plukken een halt toe en kiest voor 100% gerecycled. 

17.10.2024

H&M, de op één na grootste kledingproducent ter wereld, heeft aangekondigd per 2025 geen nieuwe dons of veren in hun kleding meer te gebruiken. Op dit moment is 10% van hun dons en veren nog “nieuw”. Achter de dons- en verenindustrie gaat een wereld vol dierenleed schuil in de vorm van “live plucking”. Oftewel: het levend plukken van ganzen. De kledinggigant zegt toe voortaan alleen nog hergebruikt dons en veren te gaan gebruiken uit bijvoorbeeld gerecyclede donsjassen en -dekbedden. Waar mogelijk kiezen ze voor plantaardige alternatieven. VIER VOETERS is ontzettend blij met deze stap vooruit die H&M neemt op het gebied van dierenwelzijn.  

Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties strijden wij al lang tegen een verbod op het levend plukken van eenden en ganzen. Deze dieren worden elke 4 tot 6 weken levend en onverdoofd geplukt. Het plukken gaat er hardhandig aan toe en veel van de vogels hebben grote open wonden en/of gebroken vleugels en poten. Ook overlijdt een deel van de dieren door verstikking omdat er bijvoorbeeld een knie op de nek wordt gezet, om de gans in bedwang te houden tijdens het plukken. Nadat een gans 5 á 6 keer is geplukt, gaan de meesten door naar de foie gras industrie waar ze hun laatste afgrijselijke dagen tot weken in gaan. Hier wacht ze meerdere keren per dag dwangvoedering met een mengsel van mais en puur vet, wat ze naar binnen geforceerd wordt door een metalen pijp in hun keel.  

Eenden in een weiland

Hoe scoort jouw favoriete merk op dierenwelzijn?

Check het hier

Met de toezegging van H&M om geen nieuwe dons of veren meer te gebruiken in hun toekomstige collecties, maken zij een vuist tegen deze wrede praktijken. Wij hopen dat ze ervoor kiezen om alleen gecertificeerd gerecycled dons te gebruiken. Een keurmerk, als bijvoorbeeld het Global Recycle Standard (GRS), waarborgt dan dat de dons echt alleen van gerecyclede bronnen afkomt en dus hergebruikt is.  

Naast H&M kiezen steeds meer modemerken voor een diervriendelijkere mode-industrie. In ons “Draag Diervriendelijk – Merkenregister” kun je zien hoe jouw favoriete kledingmerk scoort op vier belangrijke dierwelzijnscategorieën. Namelijk: op het gebied van lammetjes mutilatie, het levend plukken van ganzen en eenden, het gebruik van bont en op het verminderen van het gebruik van materialen met dierlijke oorsprong.  

Deel hier!

Zoek