Europa kan nu een einde maken aan illegale puppyhandel
VIER VOETERS maakt zich hard voor registratie & identificatie
Handel in puppy's is een lucratieve business. Op elk willekeurig moment worden zo’n 438.000 honden te koop aangeboden in Europa. Lang niet al die puppy’s voldoen aan de Nederlandse wetten en regels. Die illegaliteit brengt het welzijn van dier en mens in gevaar.
VIER VOETERS publiceerde in november al een uitgebreid onderzoeksrapport over de illegale puppyhandel tussen Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Nederlanders blijken koplopers in het importeren van puppy's uit Oost-Europa. Vermoedelijk onder meer vanwege de lage prijzen, het grote aanbod aan populaire rassen en de snelle levering. De toekomstige baasjes kunnen niet wachten om een schattige pup in hun armen te sluiten. In werkelijkheid krijgen ze vaak een zieke viervoeter, met trauma's en daardoor gedragsproblemen. Die puppy’s eindigen in een asiel.
Rabiës
Dat de puppy’s gedragsproblemen hebben is niet gek. Ze worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden, al snel bij hun moeder weggehaald en veel te vroeg geëxporteerd. Ze zitten met veel broertjes en zusjes in een kartonnen doos, kooi of mand, tot ze verkocht worden uit de kofferbak van een auto.
De verplichte rabiësvaccinatie hebben ze in veel gevallen niet gekregen, hoewel in hun documenten het tegendeel wordt beweerd. Dit levert ook gezondheidsproblemen op voor de mens, aangezien honden mensen kunnen besmetten met rabiës. Vaak hebben de viervoeters geen chip of geldig gezondheidscertificaat, wat wel verplicht is. Uit ons onderzoek blijkt dat veel verkopers samenwerken met corrupte dierenartsen.
Van de 376 advertenties die we bekeken op Marktplaats en Puppyplaats bleek 154 niet te voldoen aan de Nederlandse regels. Dat was soms zelfs openlijk zichtbaar, denk aan schending van de minimumleeftijd die pups moeten hebben voor ze naar Nederland mogen komen. De handhaving van de advertentiesites was onvoldoende: slechts één van die 154 advertenties werd verwijderd. De Nederlandse autoriteit die verantwoordelijk is voor de handhaving, de NVWA, controleert de puppy’s en de sites ook amper.
Europese database
Een belangrijk deel van het probleem zit 'm in de gebrekkige wetgeving in Europa. Fokkers en doorverkopers van puppy's zijn niet traceerbaar. Ze vullen continu andere gegevens in bij de advertenties. Verkopers gebruiken meerdere accounts, verschillende identiteiten, locaties en telefoonnummers. Zo komen ze continu ongestraft weg. Zowel Nederlands als Europa heeft geen centrale database waarin alle dieren geregistreerd staan, waardoor bijvoorbeeld gestolen dieren niet ontdekt worden.
Nikki Tuiten, campaigner bij VIER VOETERS, stelt dat de invoering van een centrale database al een enorme vooruitgang zou zijn. "We hebben echt Europese regels nodig om dit leed te stoppen. Europa heeft nu de kans om dit centraal te regelen, met de verkiezingen net achter de rug."
Waar moet je op letten?
VIER VOETERS is een van de organisaties die hier al langere tijd voor lobbyt. Jij kunt helpen bij het verbeteren van het welzijn van puppy's, door aan VIER VOETERS te doneren en zo onze campagne te steunen. Ben je zelf op zoek naar een puppy? Dan zijn dit vragen die je op weg helpen om de illegale handel tegen te gaan:
- Komt het hondje uit het buitenland?
- Komt het hondje uit een geregistreerde kennel?
- Heeft de verkoper foto's van de ouders van de pup?
- Kan de verkoper zichzelf en de fokker identificeren?
- Heeft de verkoper bewijs dat het hondje gechipt en gevaccineerd is?