Deze 30 dieren mag je vanaf juli nog als huisdier houden
Nieuwe wetgeving voor het houden van huisdieren
Vanaf 1 juli mogen Nederlanders nog dertig diersoorten als huisdier houden. Dieren die niet geschikt zijn om in huis te hebben, zijn dan ook daadwerkelijk verboden. We leggen je uit waarom dit goed nieuws is voor mens én dier.
In 1992 trad de gezondheids- en welzijnswet voor dieren in werking. Toen werd al gesproken over het opstellen van een zogenoemde positieflijst met zoogdieren die als huisdier geschikt en toegestaan waren. Het duurde vervolgens 32 jaar om zo’n lijst officieel in te voeren, onder meer vanwege protesten van hobbydierenhouders.
Geschikt of ongeschikt
De lijst is opgesteld na onderzoek door een wetenschappelijke commissie. Zij beoordeelden ieder diersoort op de geschiktheid om gehouden te worden als huisdier. Ze onderzochten de risico's voor de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Alleen de dieren die op de lijst staan, mogen vanaf 1 juli nog worden gekocht, gehouden en verkocht in Nederland. Voor alle andere dieren is dit verboden. Een huisdier dat je al hebt, mag je wel houden.
Als VIER VOETERS zijn wij heel blij met deze lijst van de overheid. Sommige dieren zijn echt ongeschikt om als huisdier te houden. Dat veroorzaakt veel te veel schade bij mens en dier.
Serval als voorbeeld
Een voorbeeld is de serval. Een dier dat lijkt op de huiskat, maar toch echt heel anders is. Allereerst al vanwege de omvang: de serval is tussen de 9 en 18 kilo zwaar en heeft zonder staart al een lengte van 59 tot 92 centimeter. De natuurlijke leefomgeving is het Afrikaanse savannegebied.
Deze roofdieren zijn in Nederland simpel online aan te schaffen. Daar schuilt een extra gevaar in: mensen halen een serval in huis zonder de benodigde kennis. Het gevolg is een groot risico voor de mens en schade voor het dier. Verkeerde voeding, verzorging en te weinig ruimte leidt tot ernstige gezondheidsproblemen bij deze viervoeters. Daarnaast zijn ze met hun scherpe tanden en klauwen gevaarlijk. In het afgelopen half jaar werden in onder meer Tilburg, Lexmond en Kudelstaart zoekacties opgezet om een ontsnapte serval te vinden. Mensen onderschatten de zorg voor deze dieren voor ze een serval aanschaffen. Het gevolg is dat ze vaak gedumpt worden in de opvang.
In landen als Luxemburg en België is de serval al verboden. Dat geldt voor Nederland dus vanaf 1 juli. De Russische dwerghamster, het stokstaartje en de chinchilla mogen vanaf dan ook niet meer worden gekocht, gefokt of verkocht in Nederland.
De positieflijst
- Afrikaanse dwergrelmuis
- Algerijnse gerbil
- Alpaca
- Bleke gerbil
- Bruine rat
- Bunzing
- Cavia
- Chinese dwerghamster
- Chinese waterree
- Dwergrenmuis
- Ezel
- Fret
- Geit
- Goudhamster
- Grote Egyptische renmuis
- Harrington's gerbil
- Hond
- Huiskat
- Huismuis
- Kameel
- Konijn
- Lama
- Mongoolse gerbil
- Noord-Afrikaanse renmuis
- Paard
- Rund
- Schaap
- Varken
- Waterbuffel
- Woestijnslaapmuis