De gevaren van bont
Het risico op een nieuwe pandemie stijgt, 36 nieuwe virussen gevonden in nieuw wetenschappelijk onderzoek
Nu de temperaturen weer naar beneden gaan, komen de warmere kleren weer tevoorschijn. En daarmee komt ook bont weer in het zicht. Hoewel er een sterke afname is in het aantal bontproducenten wereldwijd, zijn er nog steeds bontfokkerijen actief. Ook binnen Europa. Hier gaat een ernstig risico mee gepaard. Een nieuwe studie die is gedaan op bontbedrijven in China heeft 36 nieuwe virussen aan het licht gebracht, waaronder een bijzonder zorgwekkende variant van het corona-virus, HKU5, en twee onbekende varianten van het vogelgriep-virus.
VIER VOETERS roept daarom dringend beleidsmakers op om voor eens en altijd een einde te maken aan de productie van bont in Europa en dit vast te leggen bij wet. In Nederland, voorheen Europa's tweede leverancier van nertsenbont, zijn alle bontfokkerijen sinds 2021 verboden. Dit is niet alleen nodig voor het waarborgen van het dierenwelzijn, maar ook voor het voorkomen van een nieuwe pandemie en de verspreiding van nieuwe, op mensen overdraagbare, ziekten.
Voor de studie, die recent gepubliceerd is in het tijdschrift Nature, zijn wilde dieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden onderzocht die in de periode van 2021 t/m 2024 zijn overleden op bontbedrijven in China. De resultaten zijn alarmerend. Ongeveer een derde van de 125 gevonden ziekten (waarvan 36 onbekende), vormen een hoog risico omdat ze overdraagbaar zijn op andere diersoorten en in sommige gevallen ook op mensen. Vooral zorgwekkend is de vondst van een gevaarlijke variant van het coronavirus, HKU5.
BONT IN DE EU
Hoewel de vraag naar bont wereldwijd afneemt, zijn Polen en Finland op dit moment nog de grootste producenten van bont binnen Europa. In 2023 leidde een grootschalige uitbraak van de vogelgriep ertoe dat in Finland 500.000 dieren in de bontindustrie massaal werden gedood in een poging het virus te stoppen. Een barbaarse oplossing die niet nodig was geweest als deze bedrijven niet meer zouden bestaan. 81% van de Finnen staat achter een verbod op de productie van bont of is voor het significant verbeteren van de leefomstandigheden van de wilde dieren in de bontindustrie. 1,5 miljoen Europeanen hebben het Europees Burgerinitiatief (ECI) ondertekend waarin zij oproepen om de bontproductie in Europa helemaal te verbieden. In augustus van dit jaar besloot de Italiaanse mode-gigant Max Mara om te stoppen met het gebruik van bont in hun collecties. Dit gebeurde na een succesvolle campagne van Bont voor Dieren en andere dierenwelzijnsgroepen onder de vlag van de Fur Free Alliance (FFA).