Wat doen hotels aan dierenwelzijn en klimaat
Geven grote hotelketens prioriteit aan minder vlees en zuivel als onderdeel van hun plannen voor dierenwelzijn en klimaat?
Onze voedselsystemen zijn in de war. De intensieve veehouderij is de grootste oorzaak van dierenleed wereldwijd, verergert de klimaatcrisis en leidt tot het verlies van biodiversiteit. Om deze grote problemen op te lossen, moet de voedselindustrie, inclusief de hotelsector, haar verantwoordelijkheid nemen door duurzaamheid voorop te stellen, met nadruk op dierenwelzijn en het temperen van de klimaatcrisis.
De “FOUR PAWS Hotel Challenge”, onderdeel van de Atlas Challenge-reeks voor de voedselindustrie, heeft de doelen en maatregelen bekeken van tien van de grootste hotelbedrijven in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Ook in Nederland werd een aantal hotels onder de loep genomen. Ze werden beoordeeld op hun strategieën voor het verminderen van vlees en zuivel, doelen voor het verminderen van uitstoot, beleid voor dierenwelzijn, assortiment van plantaardige producten en marketingstrategieën. Vanwege hun wereldwijde invloed kunnen deze geselecteerde hotelbedrijven positieve veranderingen teweegbrengen, niet alleen bij hun gasten, maar ook binnen de hotelindustrie zelf. De ranglijst laat zien wie verantwoordelijkheid neemt en wie achterblijft.
Naast ons onderzoek dat gebaseerd was op openbaar beschikbare informatie, zoals het beoordelen van de Corporate Sustainability Report, Environmental, Social & Corporate Governance en dierenwelzijnsbeleid van hotels, werd er ook een vragenlijst verstuurd. In deze vragenlijst werd gevraagd of de hotels zich bewust zijn van de impact van vlees en zuivel op dierenwelzijn en het klimaat en of ze maatregelen en doelen hebben om dit te verminderen.
Hoe scoren de bekendste hotels?
Let op: VIER VOETERS heeft het onderzoek uitgevoerd op basis van online informatie tussen juni en september 2023. Eventuele latere wijzigingen die door de geselecteerde hotelbedrijven zijn doorgevoerd, zijn niet meegenomen. Als onderdeel van het onderzoek en de analyse hebben we een vragenlijst naar de geselecteerde hotelbedrijven gestuurd voor hun input. Alleen Accor heeft deze vragenlijst beantwoord. Hilton en Choice hebben enige informatie verstrekt via e-mail. Alle andere bedrijven zijn uitsluitend beoordeeld op basis van het onderzoek op basis van openbaar beschikbare online informatie.
Lees hier meer informatie
Wist je dat?
- Eten en drinken zijn verantwoordelijk voor 10% van de CO2-voetafdruk van het wereldwijde toerisme1.
- Hotels moeten hun CO2-uitstoot tegen 2030 met 66% verminderen en tegen 2050 zelfs met 90%. Zo blijven ze binnen de grens van 2 graden Celsius, zoals afgesproken tijdens COP21, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 20152.
- Plantaardig eten zorgt voor 75% minder uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van water en gebruik van land, vergeleken met diëten met veel vlees3.
- Het aandeel vegetarische maaltijden is verdubbeld, waardoor de verkoop ervan is gestegen van 41% naar 79%4.
- De veehouderij is een van de grootste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen door mensen wereldwijd. Minstens 16,5%5 van alle uitstoot komt van de veehouderij
- Vlees- en zuivelbedrijven veroorzaken elk jaar 3% meer broeikasgasuitstoot6.
Bron
2. UNFCCC. UN Works with Global Hotel Industry to Reduce Emissions. 2018 Jan 31 [accessed 2023 Sep 15].
3. Scarborough P, Clark M, Cobiac L, Papier K, Knuppel A, Lynch J, Harrington R, Key T, Springmann M. Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts. Nature Food. 2023 [accessed 2023 Sep 19];4(7):565–574. https://www.nature.com/articles/s43016-023-00795-w. doi:10.1038/s43016-023-00795-w
4. Garnett EE, Balmford A, Sandbrook C, Pilling MA, Marteau TM. Impact of increasing vegetarian availability on meal selection and sales in cafeterias. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2019 [accessed 2023 Sep 21];116(42):20923–20929. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1907207116. doi:10.1073/pnas.1907207116
5. Twine R. Emissions from Animal Agriculture—16.5% Is the New Minimum Figure. Sustainability. 2021 [accessed 2023 May 31];13(11):6276. https://www.mdpi.com/2071-1050/13/11/6276. doi:10.3390/su13116276
6. FAIRR-Protein-Index zeigt, dass die Treibhausgasemissionen von Fleisch- und Molkereiriesen jährlich um über 3 % steigen - vegconomist: Das vegane Wirtschaftsmagazin. 2023 [accessed 2023 Nov 8]. https://vegconomist.de/studien-und-zahlen/fairr-index-zeigt-steigende-treibhausgasemissionen/