ganzen

Het dierenleed achter dons

Mishandeld om ons warm te houden

Jaarlijks worden meer dan 600 miljoen ganzen en ruim 3 miljard eenden gefokt voor consumptie. Hun dons wordt gebruikt voor jassen, kussens, dekbedden en slaapzakken. De manier waarop ze worden gehouden en behandeld is vaak vreselijk: de dieren worden levend geplukt en onder dwang gevoed.  

Levend plukken is een veel toegepaste, wrede praktijk die niet meer past in deze tijd. In Nederland is het gelukkig verboden, maar in China is het nog heel normaal. Veren en dons worden er bij ganzen en eenden hardhandig uitgetrokken, zonder verdoving. Dit veroorzaakt enorme pijn, stress en verwondingen. Het plukken wordt vijf of zes keer gedaan tijdens het leven van een dier in deze industrie met een tussenpose van ongeveer zes weken.  

Dwangvoeren wordt gedaan voor de foie gras industrie, waarvoor ganzenlever wordt gebruikt. Er wordt een metalen pijp in de keel van ganzen of eenden gepropt en via deze pijp wordt drie keer per dag een mengsel van maïs en puur vet toegediend. Hun levers kunnen die grote hoeveelheden vet niet goed verwerken, waardoor die abnormaal groot worden. De lever kan tot wel tien keer de normale grootte aannemen. Deze wrede praktijk is in Nederland verboden, maar in andere Europese landen mag het nog wel. Foie gras mag in Nederland echter wel verkocht worden. Het wordt vaak nog als delicatesse gezien, terwijl er enorm veel dierenleed bij komt kijken. 

Ganzen levend geplukt voor dons

Dons

Dons is een zachte laag van fijne, kleine veren die het dichtste bij de huid van een vogel zit. Deze veren helpen vogels bij het warm blijven en drijven op het water. Doordat dons zo dun en licht is, wordt het vaak gebruikt in jassen, beddengoed, kussens en slaapzakken.  

Er wordt vaak gezegd door producenten en leveranciers dat de dons van ganzen en eenden wordt gehaald na het slachten voor de vleesproductie. Dit is echter niet altijd het geval. Bedrijven zeggen vaak geen dons van levend geplukte dieren te gebruiken, maar dit wordt zelden bewezen.  

Bij levend plukken is het doel om zoveel mogelijk donsveren uit het levende dier vandaan te halen. Dit veroorzaakt enorm veel pijn. Vooral het dons van zogenaamde 'ouderdieren' is erg gewild. Deze term verwijst naar dieren die moeten zorgen voor nageslacht, die vervolgens worden gebruikt in de vee-industrie.

Het pijnlijke plukken leidt tot verwondingen bij de dieren: van open wonden tot gebroken vleugels. De wonden worden vervolgens gehecht zonder dat er iets wordt gebruikt om de pijn te verzachten of te verdoven.  

Wat moet er anders?

VIER VOETERS roept merken die nog steeds dons gebruiken voor hun producten op, om zoveel mogelijk de garantie te geven dat ze de wrede praktijken van dwangvoeren en levend plukken vermijden. Hiervoor is het belangrijk dat er een volledige traceerbaarheid is van het productieproces, van op de boerderij totdat het dons in het product is verwerkt. Ook zijn strenge voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Verder zijn er jaarlijkse onaangekondigde inspecties nodig om goed te controleren dat de boerderijen, slachthuizen en reinigingsfaciliteiten, die onderdeel zijn van deze wrede praktijk, zich ook echt houden aan hun beloftes waarmee ze het welzijn van de dieren garanderen. Transparantie en betrouwbaarheid zijn cruciaal.

“Als er in vijf uur tijd wel 3000 ganzen met de hand worden geplukt, kun je je voorstellen hoe vreselijk ruw de behandeling van deze vogels moet zijn. Ze lopen vaak verwondingen op, die even snel en grof worden behandeld, zonder enige vorm van pijnbestrijding.” 

 Nina Jamal, hoofd campagnes productiedieren bij VIER VOETERS 

Geese plucked for down left raw

Wat doen wij? 

Met onze campagne hebben we grote successen geboekt in Europa. VIER VOETERS overtuigde beddengoedverkopers ervan om alleen veren- en donsproducten te verkopen die vrij zijn van levend plukken en dwangvoeding. Sommige bedrijven reageerden snel, andere hadden meer druk nodig., We geven niet op tot alle bedrijven deze vreselijke praktijken de rug toekeren.  

We gaan door met het blootleggen van dierenleed in de mode en komen op voor de dieren. Ook zetten wij onze expertise in om te helpen bij de ontwikkeling en verbetering van certificeringssystemen voor dierenwelzijn. Dit is een keurmerk dat aangeeft dat de dons afkomstig is van dieren die op een diervriendelijke wijze zijn behandeld.

Wist je dat...

icoon gans

Er voor 1 dekbed maar liefst 40 eenden en ganzen moeten worden geplukt?

Wat kun jij doen?

Om zeker te weten dat een dekbed, slaapzak of jas zonder dierenleed is gemaakt kun je kiezen voor producten met een synthetische of natuurlijke vulling, zoals bamboe.    

Donsvrije jassen koop je tegenwoordig bij merken als Patagonia, Kathmandu, The Northface en Fjällräven. Ze zijn net zo warm en voelen extra goed aan omdat geen enkel dier heeft geleden om ze te maken.  

Winkeliers reageren op de druk van de consument, dus vraag jouw winkelier om diervrije alternatieven voor dons op voorraad te hebben.  

Doe vandaag nog mee met onze campagne #TrekGeenDierenleedAan en maak een verschil voor miljoenen dieren.

blije ganzen

Stop het dierenleed in de mode


Lees meer

Deel hier!

Zoek