Covid-19 en zwerfdieren
De COVID-19 pandemie heeft gevolgen voor zwerfdieren wereldwijd. VIER VOETERS verspreidt voedsel en medicatie.
Eind maart 2020 kregen we uit verschillende delen van de wereld dezelfde noodkreet: ’de zwerfdieren verhongeren’. Als gevolg van de coronacrisis sloten restaurants, cafés en snackbars hun deuren, waren er geen markten meer en bleven toeristen weg. Daardoor verloren zwerfdieren hun meest essentiële voedselbronnen: de etensresten die ze normaal konden vinden bij restaurants en markten en het voedsel dat ze van toeristen kregen.
Onze teams in (Oost-)Europa zien de wanhoop van magere zwerfdieren toenemen die dag en nacht op zoek zijn naar hun volgende maaltijd.
Ook in Zuidoost-Azië moeten de zwerfdieren vechten voor hun voedsel. Maar daar hebben de dieren ook nog met een ander gevaar te maken; de handel in honden- en kattenvlees. Doordat de economische situatie verslechtert, komt diefstal van (zwerf)honden en katten voor de meedogenloze vleeshandel vaker voor.
Het aantal dieren in opvangcentra neemt ook elke dag toe. Mensen kunnen niet meer voor de dieren zorgen of zijn bang dat ze het virus door kunnen geven.
Voor veel mensen was 2020 een zwaar jaar.
Ook voor onze zwerfdierenteams. We hebben tienduizenden dieren kunnen helpen, maar er zijn er nog zoveel meer die onze hulp nodig hebben. Daarom blijven we klaar staan.
Kittens in Cambodja
Kittens Sreymoa (zwart en wit) en Pheakdey waren in slechte staat toen we ze vonden: ze hadden ernstige infecties van de bovenste luchtwegen en hun ogen waren dichtgelijmd tegen infecties. Helaas was een van hun broers en zussen al overleden voordat we aankwamen.
Gelukkig hadden deze twee nog steeds een goede eetlust en een vechtlustige wil om te leven - evenals een lokale non die hen wil helpen erdoor te komen. We hebben de kittens op locatie behandeld, antibiotica en vocht gegeven en daarna een verzorgingspakket voor de non gemaakt bestaande uit speciaal voer, oogdruppels en alles wat de kittens nodig hebben om snel te herstellen. Hopelijk zien we deze twee als we terugkomen weer bruisen van de energie!
Steun onze missie in Cambodja!
Voedingsondersteuning in Cambodja
In oktober hebben onze teams aanvullende voedingsondersteuning geboden aan gemeenschappen in nood vanwege de aanhoudende COVID-blokkades en de economische situatie. Naast de virusgerelateerde uitdagingen, moest ons team enkele ernstige overstromingen in het gebied trotseren. Uiteindelijk hebben we het gehaald en honderden dieren van voedsel voorzien.
Goed nieuws: de dieren zijn inderdaad gezonder dankzij ons programma. Helaas vond het team verschillende dode kittens die bij de pagodes waren gedumpt en honden met huidziekte - die we natuurlijk meteen behandelden.
We waren geschokt toen we hoorden dat deze moeilijke tijden sommige kattenvleesdieven hebben aangetrokken: ze spelen met de katten om hun vertrouwen te winnen, stoppen ze in een kooi en rijden weg...
We hebben jouw hulp nodig om ons programma uit te kunnen blijven voeren!
Uitbraak van parvovirus en hondenziekte op Bali
Alsof het op Bali niet moeilijk genoeg was met de Corona-pandemie en de gevolgen daarvan voor de lokale dierenpopulatie, is het eiland nu getroffen door het parvovirus en hondenziekte. Met onze partner Bali Animal Welfare Association hebben we twee kleine dierenartsteams van deur tot deur laten gaan in uitbraakgebieden en meer dan 50 dieren per dag, per team, ingeënt.
Helaas hebben we vernomen dat er meer dan 55 honden zijn overleden sinds het begin van de uitbraak, dus we proberen zo snel mogelijk zoveel mogelijk honden te bereiken om ze te beschermen, zieke dieren te vinden voor behandeling en eigenaren van gezelschapsdieren op te leiden.
We zien nu al de eerste succesverhalen: Hond Blue (foto) was bijna overleden aan de hondenziekte nadat zijn baasje had gemeld dat hij "griepachtige symptomen" had. Het outreach-team heeft hem intensief behandeld met vloeistoffen en antibiotica, en het gaat nu goed met hem en is volledig gevaccineerd, gesteriliseerd, gelukkig en gezond!
Duizenden broodnodige maaltijden uitgedeeld op Bali
In veel gebieden op het eiland is het normale leven voor de mensen hervat, met restaurants, openbare plaatsen en tempels die opengaan. Op plaatsen waar we voorheen zwerfhonden voedden, is het voeren overgenomen door de lokale bevolking. Daarom konden onze teams zich nu richten op gebieden die voorheen geïsoleerd waren en nu toegankelijk zijn - wat we ontdekten waren grote aantallen honden in nood.
Veel van deze dieren lijken in de vergetelheid te zijn geraakt, hongerig, mager en ziek achtergelaten met ernstige huidziekten. Binnen twee weken waren we in staat om 4.994 maaltijden te verdelen - en zoals je kunt zien, waren ze hard nodig!
Steun alsjeblieft onze hulp op Bali.
De zwerfdieren voeren in Zuidoost-Azië
Terwijl de lockdown in een groot deel van Zuidoost-Azië voortduurt, zijn onze teams nog steeds druk bezig met het verzorgen en voeren van vele zwerfdieren die uitgehongerd zijn, aangezien noch de lokale bevolking noch de vermiste toeristen in staat waren om voor hen te zorgen.
Het voedingsprogramma gaat door naar de hongerige monden in Bali, Indonesië.
Omdat reisbeperkingen in Indonesië blijven gelden, werkt ons team samen met Bali Animal Welfare Association hard aan het voeren van honden die zwaar zijn getroffen door de ineenstorting van de toeristenindustrie op Bali.
We hebben het uitgebreid naar nieuwe gebieden in Oost-Bali en hebben afgelegen gebieden geïdentificeerd waar honden letterlijk verhongeren. Vanaf 15 juni zijn we begonnen met het betrekken van lokale dierenartsen en leden van de lokale gemeenschap die behulpzaam zijn geweest bij het beoordelen van de behoeften van dieren, het helpen verspreiden van hondenvoer en het informeren van eigenaren over dierenwelzijn. Onze voerroutes nemen elke dag plaats en veel honden beginnen onze voerbakken en auto's te herkennen en rennen vrolijk naar ons voedsel toe. Binnenkort hopen we onze sterilisatieklinieken weer op te starten om de geboorte van ongewenste puppy's en kittens te helpen stoppen in deze uitdagende tijd.
Zwerfdieren de hulp geven die ze nodig hebben in Lutsk, Oekraïne.
Het SAC-team in Oekraïne bevindt zich in Lutsk, waar ongeveer 150 honden worden gesteriliseerd en we blijven samenwerken met deze gemeente die zich inzet voor een niet-dodelijke, humane aanpak van het beheer van zwerfhonden.
Vorige week hebben we ook Molly kunnen redden - een mooie jonge zwerfpoes bij wie ons dierenartsteam een pyometra had vastgesteld. Een pyometra is een ernstige en meestal levensbedreigende infectie van de baarmoeder, die tot 1 op de 4 niet-gesteriliseerde vrouwelijke honden (en soms katten) treft. Zonder behandeling zou ze een lange en pijnlijke dood op straat zijn gestorven. Onze dierenarts heeft de baarmoeder verwijderd, haar een week lang met intraveneuze antibiotica behandeld en nu is ze klaar om naar een gemeenschapskliniek te verhuizen en geadopteerd te worden door een liefdevol gezin.
Een modelgemeente - duurzame bevolkingscontrole in Galati, Roemenië
In Roemenië is ons team terug in Galati, onze modelgemeente voor gemeenschapsbetrokkenheid, waar leden van de gemeenschap hard hebben gewerkt aan het ontwikkelen van hun eigen duurzame plannen om de zwerfpopulatie van dieren in hun stad in de toekomst op humane wijze te beteugelen. We bieden hen onze Catch-Neuter-Vaccinate-Return (CNVR) -diensten en ondersteuning bij het castreren van zoveel mogelijk zwerfdieren met als doel dat er geen puppy's meer in de straten van Galati worden geboren.
Galati is een heel arm gebied in Roemenië, maar de mensen zijn echt bereid om een verschil te maken en ons langetermijndoel van #zerostraydogs te bereiken. Ze helpen onze teams door hen naar locaties te leiden waar zwerfhonden leven, ook als dat betekent dat we alternatieve transportmiddelen moeten gebruiken! We streven ernaar om in juni nog eens 400 honden te steriliseren, waardoor het percentage gesteriliseerde honden in de bevolking in deze stad op 80% komt te liggen.
Er zijn plannen om in de herfst terug te zijn in Galati voor een laatste sterilisatiepoging en een hondentelling om onze impact op de zwerfhondenpopulatie in deze gemeenschap te laten zien.
Lees meer over onze zwerfdierenhulp in Roemenië.
Populatiecontrole in de buitenwijken van Sofia, Bulgarije
Ons team in Bulgarije werkt momenteel in de stad Pernik, een stad aan de rand van Sofia, en richt zich op het doorbreken van de cyclus van het fokken van niet-gesteriliseerde huisdieren en het wreed achterlaten van nesten van ongewenste puppy's en kittens in dozen in de stad.
Nu doden als een methode om zwerfpopulaties te bestrijden al illegaal is in Bulgarije en het totale aantal zwerfhonden gelukkig daalt als gevolg van sterilisatie-inspanningen van gemeenten en NGO's, is het focussen op de bron van achterlating de volgende logische stap om te voorkomen dat meer honden zwerfhonden worden.
In dit project steriliseren en behandelen we huisdieren van gezinnen met een laag inkomen gratis, waardoor ze vaak de eerste en enige kans in hun leven krijgen om ooit een dierenarts te zien. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om gezinnen voor te lichten over het belang van verantwoord huisdierenbezit en stelt ons in veel gevallen in staat om het welzijn van honden en katten te verbeteren.
Steun onze acties hier.
Ineenstorting van de toeristenindustrie op Bali leidt tot een noodvoedingsprogramma
Gezien Bali's afhankelijkheid van toerisme, lijden de dieren van Bali tijdens de lockdown. VIER VOETERS Australië werkt samen met de Bali Animal Welfare Association om de komende 3 maanden in de regio Mount Agung, Amed en Karangasem het broodnodige voedsel aan honden te geven.
Met gemeenschappen die moeite hebben om zichzelf te voeden, laat staan hun dieren, is de situatie in deze gebieden behoorlijk schrijnend. Naast uitgehongerde dieren is er ook een toename van het aantal puppy's en kittens die gedumpt worden. Het programma heeft twee fulltime voederteams, die tot nu toe meer dan 1200 dieren hebben gevoerd. Onze teams geven ook worm- en huidbehandelingen aan zieke honden.
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject op Bali.
Vaccinatie & sterilisatie van 600 zwerfkatten in Roemenië
Nu de COVID-19-maatregelen in Roemenië eindelijk zijn opgeheven, mag ons Stray Animal Care-team hun normale activiteiten weer beginnen. Aangezien reizen in alle delen van de landen nog steeds niet mogelijk is, hebben we besloten onze inspanningen te concentreren op het gebied rond onze kliniek, dus Boekarest. We zijn van plan om de komende 3 weken 600 katten te vangen, te vaccineren en los te laten, daarbij de strikte regels voor fysieke afstand in acht te nemen, onze teams in twee afzonderlijke groepen op te splitsen en interacties met het publiek zoveel mogelijk te vermijden.
Werken aan het verbeteren van het welzijn van zwerfkatten is in Oost-Europa nog relatief nieuw en we zijn er trots op onze energie te concentreren op hun benarde situatie. Het project is uitdagend voor het team en tot nu toe zijn de meeste katten echt verwilderd. Ze zijn helemaal niet gewend zo behandeld te worden en weerstaan onze goedbedoelde inspanningen. Wist je dat één poes ongeveer 10 kittens per jaar en meer dan 100 kittens tijdens haar productieve leven kan produceren? Een enkel paar katten en hun kittens kunnen in slechts 7 jaar maar liefst 420.000 nakomelingen voortbrengen.
Door te voorkomen dat ze op straat geboren worden in een leven van ellende, redt dit project duizenden katten. De 600 gevangen, gevaccineerde en gesteriliseerde katten hebben een veel grotere kans om in de toekomst een langer, gezonder leven te leiden, omdat ze zich nu kunnen concentreren op het vinden van voedsel voor zichzelf in plaats van vechten met andere katers of het zorgen voor hun kittens.
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject in Roemenië.
Permanente onderkomens vinden tijdens een pandemie
Hoewel COVID-19, voornamelijk als gevolg van een stop in het toerisme, veel economische instabiliteit in Zuidoost-Azië heeft veroorzaakt, was een toename van adopties in bijna al onze zwerfdierenzorgprogramma's een positief aspect.
Sinds de sociale afstands- en provinciale afsluitingsmaatregelen in Thailand werden geïmplementeerd, heeft het team met succes voor 26 honden (meestal puppy's) een permanent tehuis gevonden.
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject in Thailand.
Voedsel geven aan zwerfdieren in de Filipijnen
Onze partnerorganisatie Animal Kingdom Foundation (AKF) heeft in de Filipijnen in de hoofdstad Manila, Central Luzon en in het noorden van Luzon een voedingsprogramma.
VIER VOETERS steunt AKF zodat hun team en vrijwilligers ongeveer 400 dieren per week kunnen voeren en regelmatig bij hen terug kunnen komen. Help ons alstublieft om dieren in nood te helpen!
Help meer dan 500 honden in het slaperige Thaise stadje Bang Saphan en de lokale boeddhistische tempels
Ondanks de prachtige stranden en het adembenemende landschap, herbergt het slaperige stadje Bang Saphan enkele van de meest verwaarloosde zwerfdieren van Thailand. Hoewel de meesten weinig tot geen medische zorg krijgen, hebben ze in ieder geval toegang tot voedsel in de vorm van rijst van zorgzame inwoners en monniken - maar COVID 19 veranderde dat. Sinds de pandemie zijn buitenlanders vertrokken en zijn restaurants gesloten. Dieren blijven hongerig achter.
Dankzij het programma Thailand's Forgotten Dogs met Headrock Dogs Rescue krijgen honden gelukkig de steun die ze nodig hebben om deze moeilijke tijd door te komen. In de directe omgeving zorgt het hulpteam voor voedsel voor meer dan 500 honden en voor degenen die bij 10 boeddhistische tempels wonen. Ze redden ook zieke en gewonde dieren in nood en brengen ze terug naar het opvangcentrum, waar ze de nodige medische zorg krijgen. Puppy's zonder moeder die weinig kans hebben om in het wild te overleven, worden in een adoptieprogramma geplaatst om een permanent onderkomen te vinden.
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject in Thailand.
Zwerfdierenzorg op Borneo
Hoewel Oost-Kalimantan, Borneo misschien het best bekend staat om zijn ongelooflijke dieren in het wild, noemen duizenden zwerfdieren het ook thuis. In tijden van COVID-19 vinden de lokale bevolking het moeilijk om hun families te voeden, laat staan gemeenschapshonden en katten.Afgelopen week heeft ons team samen met lokale partnerPro Naturaging uithobbelige, onverharde wegen om te helpen bij het leveren van broodnodig voedsel voor huisdieren en voorraden aan de dieren in het gebied. Het programma bedient regelmatig 300 dieren met castratie / castratie, vaccins, en nu zorgen we ervoor dat ze voedsel hebben dat nodig is om te overleven. Het team zorgde voor droogvoer en terwijl de pups bezig waren met eten, lieten we ook wat anti-vlooien- en tekenmedicijnen op hun rug vallen.
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject op Borneo.
Project in Mykolaiv, Oekraïne
In Oekraïne zijn de zwerfhonden ernstig getroffen door de sluiting van fabrieken en restaurants. Het team heeft veel hongerige honden gevonden en helaas veel puppy's in de stad en het industriegebied aan de rand, ze bezoeken momenteel dagelijks ongeveer 50 honden om hen van voedsel en water te voorzien. Er is hoop terug te keren naar de stad na de huidige crisis en een groot Catch-Neuter-Vaccinate-Return (CNVR) -project te starten om het leven van al deze schattige pups duurzaam te veranderen.
Noodhulp bieden aan de honden en katten van Cambodja
In Zuidoost-Azië staan zwerfdieren voor een bijzondere uitdaging. Naarmate de economische situatie verslechtert, neemt de diefstal van honden en katten voor de vleeshandel steeds meer toe. In sommige steden melden leveranciers een toename van de verkoop en de vraag naar hondenvlees, waarbij sommige klanten de verkeerde opvatting aannemen dat hondenvlees het lichaam verwarmt en beschermt tegen ziekten, waaronder COVID-19. Terwijl honden en katten die in boeddhistische tempels wonen grotendeels worden beschermd tegen diefstal, verlaten, als de voedselbronnen afnemen, dieren eerder het tempelterrein op zoek naar voedsel, waardoor ze het risico lopen te worden gestolen voor de handel in honden- en kattenvlees.
Ons lokale team vertrok met de ‘tuk tuk’ van VIER VOETERS de hobbelige wegen op om 15 pagodes in heel Cambodja te bezoeken en hen te voorzien van voorraden om 700 honden en katten te voeren. Help de pagodedieren!
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject in Cambodja.
Het voeren van zwerfdieren in Roemenië gaat door
We zijn begonnen met het verstrekken van voedsel voor zwerfhonden in Boekarest en Galati -
Soortgelijke initiatieven zullen volgen in Oekraïne en Bulgarije.
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject in Roemenie.
Het voeren van zwerfdieren in Chennai is begonnen
VIER VOETERS is al bijna 10 jaar een actieve samenwerkingspartner van het Blauwe Kruis van India. Er zijn bijna tachtigduizend zwerfdieren in de straten van Chennai, een metropool in Zuid-India. Velen van hen hebben honger geleden of leefden van heel weinig sinds deir beperkt etenbronnen zijn opgedroogd nadat restaurants, wegrestaurants en theewinkels in de COVID-19-sluis zijn gesloten. Nu zijn hun enige bronnen de typische vuilnisbak en een paar goede mannen. Het zwerfvoederprogramma startte op de tweede dag van de sluiting en heeft veel hongerige monden door de hele stad gevoerd.
In Vietnam zetten onze dierenkliniek en ons herstelcentrum hun werk voort
Honden en katten hebben nog steeds voortdurende zorg en tijd nodig om te genezen. Help zwerfdieren in Vietnam!
Klik hier om te doneren aan ons zwerfdierenproject in Vietnam.
Bedankt voor je steun - vooral in moeilijke tijden als deze!