Dieren zijn geen cadeaus
Elk jaar wijzen we erop dat dieren geen geschenken zijn. Niet tijdens de feestdagen, maar ook niet voor verjaardagen of gewoon “voor de leuk”. Te vaak belanden deze dieren, die als cadeautjes zijn geschonken, in een asiel nadat de vakantie voorbij is. Of nog erger: ze belanden op straat.
Honden, katten, cavia's, konijnen of welk ander dier dan ook, geef je idealiter nooit zomaar cadeau aan iemand. Een huisdier kan veel vreugde geven, maar brengt ook grote verantwoordelijkheid met zich mee. En dat vaak voor vele jaren. We hebben het hier namelijk wel over een levend wezen met gevoelens en behoeften. Zonder voorbereiding over wat het houden van een huisdier allemaal inhoudt, loopt het al snel mis. Natuurlijk vinden veel kinderen het leuk om een huisdier te hebben, maar zij zijn meestal nog niet in staat om de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de verzorging en het welzijn van een dier. Dat betekent dat de ouders ook hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen, vaak gedurende lange tijd. Afhankelijk van het soort huisdier kan dit variëren van enkele jaren tot gemiddeld 12 jaar voor een hond en tot wel 20 jaar voor kat.
Online advertenties
De verleiding om een huisdier aan te schaffen of cadeau te geven is vandaag de dag nog groter dan voorheen. Op sociale media vliegen de leuke en mooie dierenfilmpjes en -foto’s je om de oren. En ook advertenties waarin mensen schattige puppy's en kittens aanbieden, zijn overal te vinden. Maar pas op! Koop nooit impulsief via internet een puppy of kitten. Zeker niet als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn. Spoiler: dat is het dan vaak ook. Achter deze advertenties op online advertentiesites en sociale media platformen schuilen vaak grote criminele netwerken die alleen maar uit zijn op snelle winst. De moederdieren in de broodfok leven in hartverscheurende omstandigheden, uitgebuit om zoveel mogelijk pups te krijgen. Ook de puppy's zelf zijn vaak ziek, mishandeld of beiden.
VIER VOETERS publiceerde meerdere rapporten naar de illegale puppyhandel op sociale mediaplatformen en online advertentiesites. Hieruit blijkt dat de meeste honden die online te koop worden aangeboden, niet herleid kunnen worden naar een eigenaar. Dat betekent dat je niet zeker kunt weten waar deze pups oorspronkelijk vandaan komen en of ze dus uit de illegale puppyhandel komen. Ook worden er online puppy's verkocht met uiterlijke kenmerken die inmiddels verboden zijn omdat ze het dierenwelzijn schaden. Zo is het in Nederland bijvoorbeeld verboden om de oren en/of staarten van honden af te knippen (couperen). In verschillende besloten Facebookgroepen, ook in Nederland, kwamen onze onderzoekers toch pups tegen die verkocht werden met deze kenmerken. Hetzelfde geldt voor pups met te korte snuiten of extreme huidplooien.
Wat wij adviseren
Indien je heel zeker weet dat je toch graag een huisdier wilt of een huisdier aan iemand wilt geven, dan adviseren wij vooral om vooraf eerst heel grondig onderzoek te doen naar wat voor soort huisdier of type hond of kat je zou willen. Wil je bijvoorbeeld een actief ras om samen lange wandelingen te maken? Of heb je daar niet zo’n behoefte aan en past een kat misschien beter jou? Denk ook goed na over de onderstaande vragen.
Weet je zeker dat
- Je levenslange verantwoordelijkheid neemt voor het dier - ook als het oud wordt en medische zorg nodig heeft?
- Je kennis hebt van de speciale behoeften van het dier?
- Je genoeg ruimte en tijd hebt en dit type dier past bij je levensstijl? Dieren, ook katten, zouden niet een hele dag alleen moeten zijn. Dus ben je veel van huis? Dan is een huisdier niet de juiste keuze voor jouw levensstijl.
- Je de levenslange financiële kosten van dit dier kan dragen?
- Je regelmatig met het dier naar de dierenarts gaat voor controle?
- Je het dier voldoende beweging en activiteiten kan geven om zijn energie en speelsheid kwijt te kunnen?
- Je het dier een evenwichtig en passend dieet kunt geven?
Heb je alles zorgvuldig overwogen en ben je erachter welk dier goed zou passen? Dan is onze laatste tip om alsnog niet zomaar een dier cadeau te doen, tenzij het aan jezelf is. Alleen van jouw eigen leven weet je immers 100% zeker of dit dier volledig bij je past.
Maar ze vragen al zo lang om een huisdier...
Wil je toch graag bijdragen aan een huisdier voor een ander of iemand een dier cadeau doen? Koop dan niet impulsief zomaar online een dier voor diegene, alleen omdat het zo schattig of goedkoop is. Ga in plaats daarvan eerst samen in gesprek en uit je bedoelingen. Je kunt dan samen overleggen of een huisdier ook daadwerkelijk een goed en gewenst iets is voor diegene. Zo weet je zeker dat:
- Een geschonken huisdier, hoe goed bedoeld ook, niet ongewenst is en de toekomstige eigenaar erachter staat en het dier niet wordt verwaarloosd, weggegeven of naar het asiel gaat.
- De toekomstige eigenaar serieuze en blijvende interesse heeft in het verzorgen en houden van een dier in ‘goede en slechte tijden’.
- De toekomstige eigenaar weet welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en dat een dier bijvoorbeeld schade kan geven aan de bank of vloer of dat ze haren achterlaten.
- De eigenaar weet wat voor specifieke behoeften een bepaald dier of ras heeft op het gebied van verzorging, voeding en huisvesting en of dit past bij zijn/haar levensstijl.
- De toekomstige eigenaar genoeg financiële middelen en tijd voor het dier heeft.
- De nieuwe eigenaar bereid is om permanent zijn of haar leven en huis te delen met een dier en alle verplichtingen die daarbij horen.
Weet je na jullie gesprekken zeker dat deze persoon of personen een huisdier zouden willen, dat ze er goed voor kunnen zorgen en welk type dier het beste bij ze past?
Adopteer een dier
Kies er dan voor om eens in het lokale dierenasiel te gaan kijken en één van hun dieren te adopteren. In tegenstelling tot online advertenties, waarvan je niet zeker weet wie de eigenaar is en wat de geschiedenis en gezondheid is van een dier, kan het asiel je hierover juist heel veel informatie geven. Zij kennen de dieren die daar verblijven door en door. Daarnaast krijg je vaak uitgebreid de kans en tijd om kennis te maken met je beoogde huisdier. Zo kan je eerst kijken of het wel goed klikt en jullie elkaar leuk vinden, zonder dat je meteen aan het dier vast zit. Daarnaast geef je een asieldier ook een groot cadeau: namelijk een gouden mandje en een warm en liefdevol nieuw thuis. Dit advies geldt wat ons betreft ook als je zelf op zoek bent naar een huisdier.
Conclusie
Dieren zijn geen cadeaus, tenzij hun welzijn kan worden gegarandeerd. Wie een dier als geschenk weggeeft, geeft een leven weg. Daarmee geef je ook een pakket vol verantwoordelijkheden en verplichtingen aan diegene, voor lange tijd. Wees je daar goed van bewust.